Syster Varg

Så här i sommartider får man hjälpas åt lite grann, och idag har vi hjälp av Jarl och Gunilla som läst Syster Varg av Annette Skåhlberg med illustrationer av Katarina Dahlqvist. Det här är en bok som enligt baksidestexten vänder sig till barn som är 8-12 år. Det handlar om Sandra som är med sin familj i skogen för att plocka bär. Plötsligt har hennes tvillingsyster Thea försvunnit och hur mycket de än söker kan de inte hitta henne.

En dag sex år senare knackar polisen på hemma hos Thea. De har funnit henne springande naken i skogen. Eftersom de är så lika så trodde polisen att det var Sandra. De var mycket irriterade på föräldrarna som lät henne springa runt ensam, naken i skogen. När de ska lämna över henne sparkas, klöses och bits hon.

Men familjen förstår att det var Thea som kommit hem, men att hon kände inte igen dem utan snarare var rädd för dem. Hon gnällde, morrade och ylade. Sandras morbror är psykolog och kommer för att hjälpa dem. Hela familjen försökte anpassa sig så att Thea ska känna sig trygg. Alla flyttar in i Sandras rum. Där sover de, äter de och härmade vargar så gott de kan.

Sandra och hennes kompis Klara tycker synd om Thea och tar med sig henne till skogen och vargarna. Aldrig kunde de drömma om det som sedan skulle hända…

Boken är mycket spännande och välskriven och man vill verkligen få veta vad som kommer att hända. Temat är gammalt men har här lagts in i modern tid. Dessutom tas aspekten med vargjakt upp.I boken visas att kärlek, förståelse och tålamod kan förändra en människa. Det är en mycket stark bok som väcker många känslor. Vi tror att ålder 8-12 år är fel. Den passar nog bättre på mellanstadiet – d v s från 11 år.

Betyg: ***3+

Bokförlag: Sagolikt förlag

One Reply to “Syster Varg”

Comments are closed.