Stuff dreams are made of

Ja man kan ju undra var de kommer ifrån, drömmarna. Efter att ha tillbringat natten med att med bultande hjärta slitas i och ur en orolig sömn präglad av mardrömmar så funderar jag onekligen lite extra på det. Var i hela friden kommer de ifrån, drömmarna?

Kanske är det därifrån författare får sin inspiration, från sina drömmar. Jag lovar att en och annan skräckförfattare hade älskat mina drömmar från i natt, där fanns gängmisshandel, människor som knackar på hos andra bara för att sätta eld på dem med någon form av eldspruta (drömmar är inte alltid så klara med detaljerna) när de öppnade dörren, våldtäkt och mycket mycket mer.

Var kom allt ifrån?

Inte beror det på något jag läst eller sett. Tvn är utkastad och just nu lyssnar jag på The Paris Secret av Karen Swan, en roman som utspelar sig i Paris konstvärld, väldigt bra men knappast läskig eller skrämmande. Inte heller Anne Holts nya deckare Offline som jag läste innan jag somnade borde ha inspirerat till läskigheterna även om den handlar om nog så skrämmande och verklighetsförankrade händelser i form av terrorbrott.

För några dagar kom vi att prata om just författares fantasi och inspirationskällor och huruvida man verkligen kan fantisera ihop saker eller om det ligger någon form av självupplevelse bakom. Väldigt intressant och vi var inte riktigt överens där. Måste sexscener ha en gnutta självupplevd erfarenhet i sig för att vara trovärdiga? Hur är det då med mordscener eller biljakter…