I ljusets makt bjuder på spänning och oväntade vändningar

I ljusets makt
av Leigh Bardugo

Jag kan ibland sakna att inte vara tonåring. Inte särskilt ofta och för det mesta är jag väldigt glad att slippa, jag skulle i ärlighetens namn inte vilja åka tillbaka i tiden för alla pengar i världen, men jag saknar den där förmågan att helt uppslukas av en bok som man bara har som tonåring. Att fullständigt glömma tid och rum när man läser, att förflyttas till en annan tid, en annan värld, den förmågan, den kan jag sakna.

Av någon anledning försvinner den när man blir äldre, för mig gjorde den det i alla fall. Det är inte så vanligt att jag idag uppslukas så fullständigt som jag kunde göra av Kittyböckerna, Sagan om Belgarion eller LeGuins böcker om Övärlden.

Men någon gång händer det, inte sällan på semestern eller under någon form av längre sammanhållen ledighet, när man har tid borta från vardagens bestyr. Kanske är det det som är nyckeln, jag måste helt enkelt bli bättre på att koppla bort vardagen.  Att ligga i kojen i en svagt gungande båt medan gryningsljuset letar sig in, natten är ju bara några timmar lång så här års, och låta sida efter sida flyta iväg mellan händerna samtidigt som man förflyttas till karga bergslandskap, fantastiska slott och ondskefulla dimmor, det är underbart.

Det var precis vad som hände när jag påbörjade och avslutade Leigh Bardugos bok I ljusets makt. Det är en klassisk fantasy om barnet från knappa förhållanden som visar sig ha som uppgift att rädda världen och snart uppdagas det att hon besitter krafter, krafter som ingen skådat maken till på väldigt väldigt länge. Men vem kan hon lita på? Alla verkar ha en egen agenda och hon måste navigera i en värld fylld av intriger där hon inte vet vem som är vän och vem som är fiende eller vem som faktiskt vill rädda världen och vem som bara är maktgalen.

Den är en bok skriven för unga vuxna, men jag skäms inte en sekund för att erkänna att jag njöt av att läsa om Alina och Mat och deras äventyr i en värld som, inte bara till namnen, får tankarna att söka sig till det gamla Ryssland. Ett kul och ovanligt grepp i en genre som ofta ger sina fantasyäventyr en anglosaxisk prägel.

I ljusets makt är spännande, lättläst och med flera lite oväntade knorrar i historien. Jag är övertgad om att mitt tonårsjag hade blivit vansinnigt frustrerat över att inte genast få läsa de följande två delarna i den här trilogin.