Saknar dig – skrämmande om nätdejting

Saknar dig
av Harlan Coben

Tänk dig att din bästa vän har registrerat dig på en dejtingsajt på nätet. Hon har lagt upp en profil, beskrivit dig som person, dina intressen och lagt upp lite bilder. Allt i bästa välmening så klart. Skulle du logga in? Bara en gång för att se vad det var?

Polisdetektiv Kat Donovan gör det, trots att hon vet att det är meningslöst. Relationer är inget för henne och har aldrig varit det. Inte sedan den där dagen för arton år sedan när fästmannen lämnade henne. Det var tänkt som en snabbtitt, hon var ju så klart nyfiken, blev plötsligt något helt annat.

Kat trodde knappt sina ögon när den före detta fästmannens bild dök upp på skärmen. Snart står det klart att hon mot sin vilja snubblat över en bedrägerihärva utan dess like, en härva som drabbar längtande, törstande människor. Hon kan inte med gott samvete låta det vara, men det är inte många som tror hennes galna teorier. Samtidigt försöker hon febril få rätsida på vem det var som egentligen mördade hennes far den där förfärliga dagen för så länge sedan.

Saknar dig av Harlan Coben är en klassiskt uppbyggd thriller som berör skrämmande aktuella ämnen och som pekar på hur utsatta vi faktiskt är när det kommer till våra känslor och vem vi faktiskt är, framför allt när det gäller internet och de fantastiska möjligheter till kontakt, men också svek, som finns där.

Jag tror det här är min första bekantskap med Harlan Coben och den är inte alls dum, jag kan mycket väl tänka mig att läsa fler av hans böcker. Den här gången lyssnade jag på Lo Kauppis uppläsning och hon gör det bra, rent tekniskt finns det några irriterande omtagningar som låter helt annorlunda i ljud och tonfall och som kändes riktigt oproffsigt.