Hemliga rum i Paris

The Paris Secret
av Karen Swan

Inte alla dörrar bör öppnas, vissa är bäst att låta vara stängda. Det senaste året har vi kunnat läsa i tidningarna om lägenheter och hus som varit låsta i 50-60 år och där tiden frusits, som en tidskapsel där tiden stått stilla. Nyfikenheten och fascinationen är naturligtvis stor över vilka skatter, kulturella och verkliga, som gömmer sig där.

Samma sak händer i Karen Swans bok The Paris Secret. Flora är konstexperten från London som kallas till Paris där en lägenhet som varit stängd och bortglömd i femtio år visar sig vara fylld av hundratals tavlor. Flora får i uppdrag att kartlägga tavlorna och deras proveniens, vem som tidigare ägt tavlorna. Det blir lite av en detektivarbete och ett arbete som för henne till Paris, Wien, Antibes och London. Hemligheter som kanske borde fått ligga kvar glömda i tidens damm kommer upp till ytan och en familj tvingas till svåra beslut.

Min kunskap om konstvärlden är inte särskilt stor, men omges på något sätt av ett romantiskt gyllene skimmer av glamour och dekadens. Jag dras snart in i historien och Floras arbete, jag blir nyfiken på tavlorna och konstnärerna, upprörs över andra världskrigets giriga konstjägare och fascineras av jetsetfamiljens glamourösa och smått skandalösa liv. Och ja, det finns inslag av en kärlekshistoria också här och inte blir det sämre av att boken är löst baserad på verkliga händelser.

Den enda invändningen jag har, och den är liten, är Floras familjeskandal som får alldeles för liten plats, det blir bara vaga antydningar och ett snabbt kapitel på slutet. Om den nu alls måste vara med, och jag tycker inte den tillför något egentligt till historien, så borde den ha fått betydligt större plats.

Med det sagt så är The Paris Secret en smart, modern, spännande historia med ett romantiskt skimmer över sig. Den är härlig att lyssna på, Katie Scarfe har en behaglig röst som drar in en i historien och får mig att vilja lyssna mer, bara lite till innan jag slutar. Liiiite till….