Ruskigt spännande, klaustrofobisk thriller

Jag minns de chockade diskussionerna i lunchrummet när tidningarna började skriva om den nya, skandalösa tv-serien Robinson. Rubrikerna skrek om mobbningstv och löpsedlarna lyste av nyheten att en av deltagarna tagit sitt liv – som en direkt följd av tv-serien. Jag minns inte hur sant det var, men jag minns hur obehagligt jag tyckte upplägget med taktiska utröstningar var. Minnen från skoltiden poppade upp och jag kunde aldrig fascineras av programmet som andra.

Många år senare kom Hungerspelen, både som bok och film, och konceptet drogs till sin spets. Borta var utröstningarna och in kom istället en kamp på liv och död. Detsamma gäller för Ingrid Remvalls bok Glasfällan, med den skillnaden att deltagarna inte har en aning om vad de utsätts för. Än mindre att deras kamp för att överleva sänds live i vad som kommer att bli världens största, livesända realitysåpa. Dygnet runt kan man följa deltagarnas kamp på internet.

Psykologisk thriller. Klaustrofobisk spänning. Ruskig läsning.
Välj själv, alla epiteten beskriver alldeles utmärkt hur det är att läsa Glasfällan. Att det dessutom är en bok med, högt tempo, oväntade vändningar och en upplösning som är svår att förutse gör ju inte saken sämre, inte heller det faktum att det är stört omöjligt att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.