Rafflande spänning i ett vintrigt Quebec

Det är lite av en sommartradition här i Sverige, att läsa deckare på stranden. Normännen har sin påskekrim men vi väljer att lösa kriminalgåtor i stekande sol istället. Och vem är jag att bryta den traditionen? Så årets augusti började med Hur ljuset tar sig in, en kriminalhistoria i rasande tempo i ett vintrigt Quebec.

Vi är gamla bekanta kriminalkommissarie Armand Gamache och jag så jag såg verkligen fram emot härlig läsning. Att tillsammans med en av deckarvärldens skarpaste hjärnor (släng dig i väggen Hercule Poirot) få återvända till Three Pines, den mysiga lilla byn som verkar vara en riktig brottsmagnet, och försöka lösa mordet/stölden/inbrottet. Och visst fick jag det, och mer därtill.

Den här gången överträffar Louise Penny sig själv. Det som brukar vara välskriven spänning i bästa Agatha Christie anda har utvecklats och blivit något mycket mer. Visst finns de kvar, vibbarna till kriminalromanernas grand old lady, men den här gången är tempot uppskruvat till max när Gamache inte bara ska lösa det mystiska dödsfallet med en äldre dam utan dessutom en gång för alla reda ut den konspiration han varit på spåren i drygt trettio år. Med fara för inte bara sitt eget liv. Är det här slutet för Gamache? Har han gjort sitt? Ska hans fiender inom Sûreté slutligen lyckas tvinga bort honom? Tvinga honom i pension? Kommer han ens att överleva?

Frågorna är många och längs vägens gång är man hela tiden osäker på exakt vad som egentligen är i görningen och hur det kommer att sluta. Väldigt spännande och väldigt skickligt skrivet. Tack och lov att det bara är en dryg månad kvar tills nästa bok finns i bokhandeln!

Hittills finns 15 av Louise Pennys böcker om Gamache och hans kollega Jean-Guy Beauvoir (inte alla på svenska dock) och ytterligare en kommer i september. Jag har läst några av dem och recenserat ett par här tidigare; Begrav dina döda samt Ett förbud mot mord.

PS Har du inte läst Hur ljuset tar sig in ännu så rekommenderar jag den som du förstår skarpt. Vill du spara den ett tag så lämpar den sig alldeles utmärkt för läsning en mörk decemberkväll. Boken utspelar sig nämligen i juletid och kommer definitivt att finnas med på min jultips-lista i år.