Porto Francos väktare

Porto Francos väktare utspelar sig under sent 1700-tal i en väldigt spännande tid i Marstrands historia när ön var en frihamn för gods och människor och smugglare, pirat och mördare härjade fritt. Hit kommer en ung kvinna förklädd till man i ett försök att undkomma ett oönskat giftermål. Tack vare sina kunskaper i holländska får hon, Agnes utklädd till Agne, jobb i ett av stans handelshus.

Att leva förklädd tar på krafterna och när hon upptäcker att det pågår oegentligheter i handelshuset blir hon riktigt illa till mods och försöker hitta ett sätt att ta sig ur sin situation men det verkar hopplöst. Hon kan omöjligt leva i en stad som Marstrand som ensam kvinna. En sen kväll blir handelshuset rånat och Agnes/ Agne svårt skadad i bröstet innan hon tuppar av.

I nutid kallas Karin Adler, vår hjältinna, och hennes poliskollegor till Klöverön där man funnit ett lik i en mosse. Det visar sig snart vara en kvinna med ett litet barn i famnen. Men vem är hon och var kom hon ifrån? Trots att liket är mycket gammalt och faller utanför ramen för Karins polisarbete kan hon inte släppa tanken på kvinnan och barnet och försöker nysta vidare i gåtan.

Det här är utan tvekan den bästa av Ann Rosmans tre böcker. Jag har gillat de första två mycket, men här lyfter Ann berättandet till en annan nivå. Borta är den ”vanliga” polisromanen och Ann har hittat sin genre i den historiska spänningsromanen. Jag gillar fortfarande kopplingen till Karins polisarbete och att nutid och dåtid vävs samman, men det är befriande skönt att fokus ligger på historien bakom dödsfallen snarare än på utredningsarbetet av dem.

Om jag ska vara lite kritisk så förbryllar mig titeln något. Jag är inte helt klar över vilka eller vem som avses med Porto Francos väktare och jag hade gärna stannat historien i just porto franco tiden. Inte marscherat iväg genom tiden riktigt så fort som det går ibland. För just den här boken och den här historien är det helt rätt att göra så, men vi erbjuds så många härliga trådar att nysta upp i just allt det där som gjorde tidsepoken så spännande. Smuggling, mord, pirater, Carlstens fästning, det mångkulturella samhället och de spänningar det innebar osv osv. Jag vill veta mer! Här finns underlag för både en och två böcker till, bara om just den här perioden. Men, Ann lämnar oss med en liten teaser i efterordet som lovar gott inför kommande bok. Jag väntar med spänning.

Även pappa har läst boken och är rörande överrens med mig, om både innehåll och betyg. Han hade dessutom ett allldeles personligt intresse när han läste boken eftersom hans morfar var känd som Erik på Sten då han var född på gården Sten på Klöverön och hans förfäder bodde på 1800talet i Korsviken. Det var nästan så käre far kände sig som hemma. Dessutom kunde han försjunka i bokens fina karta på ett annat sätt än jag. Jag älskar kartor i böcker, som ni nog förstått vid det här laget, så även det är ett plus liksom det fina omslaget. Bra jobbat!

Betyg: ****+
Antal sidor: 320

Förlag: Damm

Andra som läst boken:
Deckarhuset
Boktokig

4 Replies to “Porto Francos väktare”

  1. Har precis fått mejl från biblioteket att mitt reserverade ex precis landat i hyllorna och jag förmodar att jag nu blir ”tvungen” att kila dit bort omedelbart för att hämta den … 😉

  2. Tyckte om den, men var som du lite sur på tidshoppet. Gillade den historiska delen mer än den nutida och hade nästan önskat att Ann Rosman skrivit en helt historisk roman istället. Med lite Karin också, för henne gillar jag skarpt.

  3. Låter spännande! Har nu fått boken De ickesynliga, den läggs i högen som ska avverkas under semestern. Tack än en gång för vinsten! Ia

Comments are closed.