Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just – böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med – böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, absolut max 20. Vad finner man då på IKEA? Jo, allas vår favorit den gamla trotjänaren Billy, som jag har hemma ärvda av mor och far, är 28 cm djup. Tolv centimeter djupare än en inbunden bok är bred. Varför? Vad ska jag göra med de extra centimetrarna?

För att inte tala om när man sätter in en pocketbok. Kör man den ända in så kan man i och för sig lätt fylla hyllan med dubbla rader pocketar och ändå ha några centimeter till godo, men det bär mig emot. Jag vill se mina böcker. Vill enkelt kunna plocka fram dem utan att behöva flytta på en massa andra böcker som står framför för att hitta dem.
Men Billy är ju långt ifrån den enda modellen, inte ens hos IKEA. Problemet är bara att andra modeller verkar vara gjorda för… tja, jag vet faktiskt inte vad de är gjorda för. Knappast böcker i alla fall. Om man inte vill ställa pocketarna i tredubbla rader och inbundna i dubbla. Hos de flesta modeller ligger hylldjupet på 37 cm! Praktiskt för uppslagsböcker, pärmar, coffee table books och några andra kanske, men i övrigt?

Men skam den som ger sig. Jag fortsätter leta med ljus och lykta, för jag behöver fler bokhyllor. Vita. Till sovrummet. Och jag ska hitta dem! Någon gång. Kanske.

7 Replies to “Om svårigheten att hitta rätt bokhylla”

 1. Det där har jag också funderat över, men jag tror jag har gett upp. Billy är den som ligger närmast, men visst är det störigt med den tomma ytan.

 2. Bestå var perfekt och fanns på Ikea, innan de slutade produceras. Jag förstår faktiskt inte varför de 20 cm djupa hyllorna inte var de mest säljande och oersättliga.

 3. Bestå finns ju fortfarande och även i 20 cm djup, köpte sådana på IKEA senast i helgen och de kan man ju bygga ihop flera på höjden eller sätta på väggen, vad som nu passar bäst… Köpte den som är 120 cm bred och hyllplanen är ju flyttbara så man kan ha olika höjd på raderna med.

 4. Hej Karin. Följer din länk och kommer till hyllan Verso, är det den du menar? Men då får man ju inga sidostöd till böckerna? Hur har du lösrt det?
  Mvh
  Anna

 5. Hej! Jag letar också efter grunda bokhyllor – IKEA hade en förr, 17 cm djup, 107 cm hög – jättebra – men den har de inte kvar. Däremot hittade jag den här siten – ska kolla vad dessa kostar – garanterat dyrare än IKEA – men det ser ut som om man kan få hyllorna i vilka storlekar som helst nästan. http://www.universalhyllan.se
  //Lotta S

Comments are closed.