Fyra timmar senare

Fyra fantastiska och stimulerande timmar senare slår jag mig ner i soffan fylld av energi. Fyra fantastiska timmar fyllda av bokprat. Tisdagskvällen kunde inte varit bättre.

”Men bokcirklar är så pretentiöst!” är en vanlig kommentar när folk får reda på att jag är med i en bokcirkel. Faktiskt två stycken om vi ska vara helt ärliga. Jag tror att det är en väldigt vanlig missuppfattning. Att det här med bokcirklar skulle vara så pretentiös och kravfyllt.

”Nej gud, verkligen inte!” brukar jag svara.
”Vi träffas över lite mat och några glas vin och pratar böcker. Det är jättetrevligt.”

Någonstans här brukar det vara dags att plocka upp hakorna från golvet.
”Va? Dricker ni vin?” brukar vara en vanlig följdfråga.
Jag har aldrig riktigt förstått det där, att just vinet skulle vara så märkvärdigt. För ja, vi dricker vin. De allra flesta bokcirklar jag känner till är helt enkelt ett gäng kompisar, nya eller gamla, som träffas för att ha trevligt och få prata böcker en stund. Varför inte passa på att äta något gott och ta ett glas vin på samma gång?

Och pretentiös? Ja, det finns säkert bokcirklar som detaljstuderar det de läst. Går in i riktig djupa analyser av det författaren skrivit, men vi pratar om vår upplevelse av boken, av historien. Om vi gillade den eller inte. Om den motsvarade våra förväntningar eller inte. Vad som hände. Ganska ofta stöter vi på saker vi uppfattat olika. Och i ärlighetens namn, ganska ofta flyter vi ut utanför ramarna och diskuterar andra saker, men alltid inspirerade av boken och det är alltid någon av oss som för tillbaka de andra till själva boken. Sällan tycker vi lika och det är då diskussionerna blir som bäst. När vi inte är riktigt överens.

Pretentiöst? Nej det tycker jag inte. Stimulerande. Givande. Spännande. Trevligt. Lärorikt är däremot ord som jag förknippar med alla bokprat jag hittills deltagit i. Varje kväll går jag hem med med nya boktips att lägga till på läslistan.

Känner du igen dig? Hur gör ni i er bokcirkel?  

4 Replies to “Fyra timmar senare”

  1. Om jag hade varit med i en bokcirkel så skulle den ha varit precis så där. Tyvärr har jag inga läsare alls i min bekantskapskrets så jag får nog försöka klara mig utan.

  2. Är du säker på det Monika? Så startade Bokkvartetten i december. Fyra vänner som inte visste att de andra läste och som var lite tveksamma till det här med pretentiösa bokcirklar. När det visade sig att vi alla läste samma bok bestämde vi oss för att träffas och på den vägen är det. Nu har vi träffats tre gånger redan. Jag tror att det finns många "smygläsare" där ute. Läsare som helt enkelt inte berättar att de läser. Släng ut några krokar, du kanske får napp 🙂

Comments are closed.