New Yorks gudar – ett fascinerande tidsdokument

New Yorks gudar 

Idag har jag lärt mig något nytt. Gotham finns på riktigt. Det är inte bara en fantasistad i historierna om Batman utan ett gammalt smeknamn på New York. Orginaltiteln på Lyndsay Fayes roman New Yorks gudar, Gods of Gotham, anspelar på just det.

Boken är ett fascinerande tidsdokument över en stad i förvandling. Vi kommer in i handlingen i mitten av 1800-talet. En tid när New York på bara kort tid växte från 60.000 invånare till nästan 600.000. Till stor del på grund av alla de irländare som flydde svälten och potatispesten hemma och sökte ett nytt liv i Amerika. Staden var naturligtvis inte rustad för den snabba tillväxen och problemen hopade sig. Den nystartade poliskåren, kopparstjärnorna, ställdes inför stora utmaningar.

Efter en storbrand tvingas Timothy Wilde mer eller mindre att ta tjänst som kopparstjärna och ställs genast inför en fruktansvärd uppgift. Någon mördar och lemlästar irländska, katolska barn och det faller på Tims lott att reda ut vad som hänt. Ett fruktansvärt och, ska det snart visa sig, inte helt ofarligt uppdrag. Någon vill lägga locket på och bland stadsborna sjuder en hatisk stämning med religiösa förtecken.

Lydsay Fays debut är en lite annorlunda deckare/ kriminalroman. Det är förfärligt, det är spännande och det är intressant. Flera av personerna och företeelserna finns historiska belägg för vilket ger en extra dimension till historien.

Det är dessutom ett intressant porträtt som målas upp av ett samhälle, och för den delen, ett land i förändring. Helt klart en läsvärd bok!

Betyg: ***+
Antal sidor: 423

Förlag: Norstedt

Andra som läst boken:
Sladdertackan

2 Replies to “New Yorks gudar – ett fascinerande tidsdokument”

Comments are closed.