Bokrecension,  thriller

Lost i bokformat

Minns du den? Tv-serien från 2000-talets början om en grupp människor som efter en flygolycka blir strandade på en öde ö? Vi satt som på nålar de första säsongerna – sedan spårade det ur fullständigt, men fram tills dess… gud så bra det var.

Eller så kanske Robinson Crusoe är favoriten. En riktig klassiker som förvisso utspelar sig före flygplanens tid, väldigt långt före, men som likväl handlar om att överleva på en öde ö, utan räddning i sikte. Dessutom inspirerade den till Tom Hanks storfilm Castaway där just en flygolycka är den utlösande faktorn.

Lucy Clarkes version av historien, Castaways, har flera gemensamma nämnare med dem alla, och ändå den sitt alldeles egna verk. Här skiljer sig perspektivet åt lite genom att vi får följa Lori i dåtid, strax efter flygkraschen för fem år sedan, och Erin i nutid, i hennes desperata sökande efter sin försvunna syster.

Det som skulle blivit en gemensam drömsemester för systrarna Lori och Erin förvandlas snart till en mardröm.

Vad skulle du själv känna och du befann dig på en fantastisk strand med bedövande vackra solnedgångar och inget som stör horisonten, bara stilla, blått hav. Så långt ögat når. Och långt, långt bortom det. Visst låter det som en dröm som man aldrig vill lämna, tills den dag det visar sig att man inte kan det. Att man är fast på en av Fijis alla små skitöar mitt i Stilla Havet. En ö så liten att den inte ens har ett namn på kartan. Så liten att ingen hittar den när de söker efter planet som kraschade. Och nu är man fast på den där sandstranden, någonstans skriker ett litet barn, i skuggorna ristas de dödas namn på en trädstam…

Det känns inte så kul nu, eller hur?

Men vad var det egentligen som hände när det lilla planet plötsligt försvann från radarn, och vem är mannen som plötsligt dyker upp igen? Var det ödet som spelade Erin ett spratt? Var det karma? Eller kraschade piloten medvetet planet?

Det är spännande från första till sista sidan, en riktig nagelbitare, och jag hoppas verkligen att något svenskt förlag plockar upp den här godbiten. Även om man tidigt kunde ana hur det skulle sluta så känns det ändå helt rätt – det hade inte kunnat sluta på något annat sätt.

Betyg: 4 av 5.
Efter mellanlandningen i Göteborg styr vi det lilla planet mot Fiji. Tyvärr kraschar planet på en av de 332 öarna och vi blir strandade. Kampen för att överleva tar sin början.