Läs en film – Hundraåringen

Hundraåringen som klev ut
genom ett fönster och försvann

I mellandagarna har en av de stora snackisarna varit huruvida Felix Herngrens filmatisering av Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann är en bra film eller inte. Min åsikt i frågan är att om en film får biobesökarna att spontant brista ut i skratt om och om igen, och inte bara sitta och småle i sina stolar så är det en bra film. Punkt. Mer glädje åt folket!

På höstens ReadTreat bestämdes att nästa Läs-en-film skulle vara just Hundraåringen. De senaste veckorna har det lästs och lyssnats i flera av stans hem som förberedelse inför biobesöket. Filmen hade premiär på juldagen, men vi valde att gå i söndags istället. Trots det var båda kvällens föreställningar utsålda. Riktigt roligt!

Tolv glada och förväntansfulla läsare bänkade sig på Sagabiografen för att senare, ackompanjerade av god mat och dryck, diskutera likheter och skillnader mellan boken och filmen samt, en gång för alla, bestämma vilken som var bäst – boken eller filmen.

Vi var rörande ense om att vi gillade filmen och, som sagt, hade kul när vi såg den. Vi var inte alls lika ense om huruvida boken eller filmen var bäst. Vi fick också ett kul, och ganska tekniskt, samtal om alla de spanska broarna som sprängdes i luften. Vilken typ av filmning och effekter hade använts.

I stora drag följde filmen boken väldigt bra. Visst är delar borttagna, tack och lov annars hade filmen blivit jättelång, men de som var med följde texten väldigt bra. Smärre justeringar var gjorda, men inget som vi egentligen störde oss på. Vi var lite förvånade över att Caracas har blivit kvinna i filmen i stället för den lille sydamerikan vi läst om. Varför?

Varför Benny gått från en ganska kaxig kioskägare som redan tidigt föll som en fura för den vackra Gunilla i filmen förvandlats till en tafatt, osäker kille var kanske vår stora stötesten. Vi förstod inte och gillade inte förändringen.

Annars var vi rörande överens om att vi hade trevligt både när vi läste boken och såg filmen. Läs-en-film är ett trevligt sätt att träffas och prata böcker och till vår glädje är det även lättare att få med karlar när det serveras film till boken.

Nästa Läs-en-film blir i början av mars och då är det Boktjuven av Markus Zusak. Missa inte det!

2 Replies to “Läs en film – Hundraåringen”

Comments are closed.