En titt på januari


I en tid när facebook, tv, bokbloggar, tidningar och annat fylls av återblickar av det gångna året väljer jag att blicka framåt istället. Att se vad det kommande året har att erbjuda. Jag har valt ut böcker, filmer och happenings som tilltalar mig. Det finns naturligtvis oerhört mycket mer, men det får du leta upp själv.

2014 ser ut att bli ett fantastiskt bok och filmår. Liksom tidigare är det bara att inse att jag inte kommer att hinna läsa alla böcker som lockar mig. Lite lättare blir det på biofronten. Tack och lov för biobiljetterna jag fick i julklapp, de hjälper en bit på vägen.

På bokfronten i januari:

Morantologi
En samling kåserier av den underbara Caitlin Moran. Jag missade den förra året, men nu ska jag läsa den. Kommer som storpocket på Bonnier Pocket.

Carmen och döden
Karin Fossums nya bok om Konrad Sejer. Inläst av Torsten Wahlund. På Bonnier Audio.

Det sjunde barnet
Erik Valeur är en ny dansk bekantskap som lockar till läsning. Ges ut av Forum.

Mirakelverkstaden 
En bok av Valérie Tong Cuong om att hitta sig själv. Ges ut av Sekwa.

Valentina
Erotik av Evie Blake. En av alla böcker med sex som tema i år. 50 shades-effekt möjligen? Ges ut av Bazar.

Mina drömmars land
Manne Fagerlinds andra bok lockar trots att jag ännu inte läst den första. Ges ut av Damm.

Teleny
Oscar Wildes heta kärlekshistoria från 1893. Årets första klassiker, för det får man väl kalla en bok av Mr Wilde. Ges ut av Vertigo

På biofronten erbjuder januari några filmer med boklig anknytning:

Jack Ryan – Kenneth Branaghs tolkning av Tom Clancys hjälte.

Kärlek de lux – om en feel-goodförfattare

Mandela – Vägen till frihet – som bygger på Mandelas memoarer.

The Wolf of Wall Street – med Leonardo di Caprio i huvudrollen baseras även den på en memoar.