Spökryttarna från Ordebec

Spökryttarna från Ordebec av Fred Vargas

Socker. En misshandlad duva. En vuxen son. En polis med napoleonvansinne. Adamsbergs truliga envishet och bångstyrighet som den här gången får honom att hjälpa en misstänkt att fly från häktet. Som vanligt bjuder Fred Vargas oss på en historia fylld av underbara, till synes små och ovidkommande detaljer.

Med Spökryttarna från Ordebec, eller L’armée furieuse som den heter på franska (visst är det vackert), bjuder Vargas än en gång på en kriminalroman i en klass för sig. Vargas böcker och karaktärer påminner inte om någon annans, hon har sin alldeles egna stil. På ett lugnt och odramatiskt sätt berättar hon den här gången historien om en medeltida sägen som sprider skräck och för med sig ond bråd död till det lilla samhället Ordebec i Normandie.

Jag gillar verkligen det här. Trots det lugna tempot och tillsynes odramatiska skeendet så rinner sidorna fram. Jag är mycket förtjust i Adamsberg och hans avighet. Hans ovilja, eller kanske snarare oförmåga att vara som alla andra. Att inte passa in i mallen. Att se det inte andra ser. Att följa sin övertygelse, kosta vad det kosta vill. Men också hans värme och medmänsklighet som den här gången illustreras fint i ansträngningarna för att hjälpa den lilla duvan och tålamodet och omtanken om Leo som ligger i koma. Adamsberg ger inte upp.

”Det är inte bara en synvilla, det är en sägen som präglat Ordebec i tusen år.”

En ugn kvinna ser spökryttarna, en hord levande döda på vildsint jakt efter fyra ostraffade brottslingar i det lilla samhället. Och så var bollen satt i rullning. Det dröjer inte länge innan den förste av brottslingarna hittas död och Adamsberg kopplas in på fallet. Ett fall där en medeltida sägen blandas med högst reella brott. Men vem är den skyldige och vad har det hela att göra med den kände bilbrännaren Mo?

Åter har historikern och medeltidsarkeologen Fred Vargas skrivit en riktigt bra kriminalroman som jag njuter i fulla drag av att läsa. Jag förstår varför hon 2013, för fjärde! gången fick motta CWA Dagger Award. Fred Vargas är en av Frankrikes mest lästa författare med fem miljoner sålda ex. Fantastiskt!

Precis som vanligt har Sekwa gett ut boken i danskt band. Detta underbara bokformat!

Betyg: ****
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 430

Favoritcitaten:
”Man tänker aldrig på hur man går, utom när man känner sig iakttagen, av polisen eller sin kärlekspartner.”

”När kroppen försätts i larmberedskap reagerar vi människor lika besinningslöst som oförutsägbart.”

Extra:
Läs mer om CWA här.

Fyra av historierna om kommissarie Adamsberg finns filmatiserade och tillgängliga på DVD under ”The Italian Mysteries”. Filmerna är på franska men textade på engelska.
samlingsnamnet