Kvinnliga spioner – kan det vara något?

Jag är helt ärligt lite trött på böcker som utspelar sig under andra världskriget. Det har varit alltför många den senaste tiden, men den här kunde jag inte motstå, den utspelar sig ju i Paris! Som vi säkert vet vid det här laget har jag en faiblesse för Paris. Det kan helt enkelt inte bli fel med Paris.

Och jag är fast från sida ett, trots att det inte är särskilt mycket av handlingen som är förlagd till den ljuva staden. På något sätt lyckas Pam Jenoff ändå i Paris försvunna döttrar.

Vi lär känna Elenor Trigg och flickorna/kvinnorna hon lockar till att bli spioner, kurirer och hemliga agenter under kriget. Hon handplockar dem noga, försäkrar sig om att de från ordentlig utbildning och träning innan hon skickar dem till Frankrike för att hjälpa motståndsrörelsen i kampen mot tyskarna.

Parallellt får vi följa en kvinna i New York. Det är 1946 när hon en morgon snubblar över en resväska på tågstationen. I väskan finns dussintals fotografier av kvinnor. På ren impuls tar hon en handfull foton med sig för att försöka lista ut vilka de är och vad som hände med dem, och med kriget i färskt minner inser både hon och vi snart att inte alla historier har ett lyckligt slut.

Paris försvunna döttrar är spännande, välskriven, lättläst (eller lättlyssnad) och jag älskar karaktärerna. Jag känner med de unga kvinnorna under den tuffa utbildningen och den hårda vardagen som kriget innebär.