I terrorns skugga

I terrorns skugga

Val McDermid är för mig synonym med Tony Hill och Carol Jordan. Ni vet, från tv-serien Mord i sinnet. Så det tog ett tag innan jag insåg att den här gången handlade det om journalisten Lindsay Gordon och inte alls om Tony.

När boken börjar har Lindsay flyttat hem till Skottland efter flera år i USA. Hon har lite svårt att finna sig i livet som ”hemmafru” till sin hårt arbetande partner Sophie. Under en joggingtur kommer hon i kontakt med frilansaren Rory och de börjar samarbeta. Precis när livet verkar räta upp sig ställs hon mot väggen av Sophie som vill ha barn. Nu. Den sköra vardagen krackelerar snabbt.

När en ung pojke kidnappas av sin far och förs ut ur landet kastar Lindsay sig med liv och lust in i fallet. Skriver om det i tidningen och planerar ett fritagningsförsök som för dem till Sankt Petersburg. Men allt är naturligtvis inte som det verkar vara.

Det tog ett par cd-skivor innan jag kommit över mina förväntningar på att möta Tony och Carol men sedan utspelades en typiskt engelsk deckare i bilstereon. Småmysig med ett lite långsamt tempo. Jag hade några trevliga timmar att lyssna på till och från jobbet. Möjligen känns det som om jag kan det här med engelska deckare vid det här laget. Mallen och strukturen känns bekant och utan några speciella överraskningar.

I slutet av I terrorns skugga har  McDermid lagt in en liten extra knorr som för handlingen framåt i ytterligare några kapitel. Jag förstår hennes tanke, att hon vill överraska läsarna en extra gång, men det funkar inte riktigt för mig. Det känns lite för konstruerat. Men några timmars trevlig läsning var det absolut.

Betyg: ***

Uppläsare: Anna Godenius
Orginaltitel: Hostage to Murder
Förlag: Alfabeta