Huvudjägarna – mardrömslik thriller i litet format

Huvudjägarna

Huvudjägarna är en thriller där spänningen successivt stegras och får mardrömslika proportioner. Det bästa jag läst på länge!

Det börjar bra. Huvudpersonen i Huvudjägarna av Jo Nesbø ger väl inte världens mest sympatiska intryck, men han är en skicklig, den bäste faktiskt, headhuntern i Norge. Mycket kompetent och har aldrig misslyckats med en rekrytering.

”Visa mig en man under 165 cm och du ser en man med stort Napoleonkomplex.” hävdar en vän till mig med bestämdhet. Och i just det här fallet har han rätt. Roger Brown lider av att vara kort och kompenserar det med en rejäl portion attityd. Han är också fast övertygad om att de chefer han rekryterar måste vara minst 180 cm långa. Korta chefer inger inte förtroende. Jag vet inte jag…

Trots sin ringa längd är han som sagt Norges skickligaste headhunter med ofattbart vackert hår, alldeles för lite betalt, en alldeles för vacker hustru, för dyr villa och bil. Han måste därför stjäla alldeles för mycket konst för att bekosta det luxuösa levernet och framförallt hustruns konstgalleri som är alldeles för dyrt i drift.

Så en dag går naturligtvis allt fel och Rogers liv faller i bitar. Claes Greve som från början verkar var den perfekta chefskandidaten har ett stort kvinnotycke och en Rubens i miljonklassen. Roger kan inte hålla fingrarna borta, i tavlan ser lösningen på alla sina problem. Men inget i livet är gratis och ibland måste man gå över lik för att lyckas. Bokstavligt talat.

Huvudjägarna är min första bekantskap med Jo Nesbø och den gav definitivt mersmak. En så skickligt uppbyggd historia är det länge sedan jag läste. Den från början ganska normala historien, bortsett från konststölderna då, som rullas upp och stegras successivt till en mardrömslik thriller med oväntade vändningar ända in i slutet. Skickligt! Dessutom målar Nesbø bilder och stämningar med ord på ett sätt som jag avundas honom. Almanackan är fylld av citat som jag tagit till mig och njutit av.

Den här förhållandevis korta boken rymmer en historia som känns mycket längre än de 357 psalmbokstunna sidorna i excessformatet som jag är så förtjust i.

Tydligen filmatiserades boken hösten 2011. Något jag missat helt tyvärr.

Betyg: ****

Orginaltitel: Hodejegerne
Antal sidor: 357
Förlag: Excess

3 Replies to “Huvudjägarna – mardrömslik thriller i litet format”

  1. Hm om det här var dina första bekantskap med författaren lovar jag att du har mer att hämta i serien om Harry Hole! 🙂

Comments are closed.