I ljuset från stjärnorna

Det är lätt att svepas med i Rachel Barenbaums debutroman. I ljuset från stjärnorna har allt; kärlek, kvinnokamp, vetenskap, spänning, krig, intriger, äregirighet och maktkamp.

Sommaren 1914 är orolig i Ryssland. Samtidigt som krig Tyskland hotar med krig tar tsarens armé tar ett allt hårdare grepp om den judiska befolkningen. Mitt i allt har Miri chansen att bli en av Rysslands första kvinnliga kirurger och hennes bror Vanya står på randen att hitta de sista pusselbitarna i Einsteins relativitetsteori. Prestigen i de vetenskapliga rönen, att kunna tillskriva sig äran av att ha bevisat relativitetsteorin får folk att gå långt. Men hur långt? Ska de fortsätta jobba eller fly landet de älskar?

Det handlar om mutor, maktmissbruk och en vilja att gå över lik för att vara den som till slut får vara den som kommer med de slutgiltiga bevisen. Men här finns också en uppriktig vetgirighet, en vilja att lösa problem, att bevisa ens egna tankar, också det till nästan vilket pris som helst.

Boken är inspirerad av den verkliga kapplöpningen för att bevisa Einsteins teori. Det är fantastisk läsning som är svår att lägga ifrån sig. Barenbaum tecknar skickligt personporträtt som engagerar och känns mycket trovärdiga, ingen är helt igenom ond eller god, alla har fel och brister, men också förlåtande och sympatiska drag.