Härligt spännande kodknäckeri

Det första chiffret bjuder på härligt spännande ”jag kan inte sluta lyssna”-läsning och för första gången på länge längtar jag efter del två. Serier är egentligen inte min grej men Denise Rudberg bjuder på en historia som gör att jag blir nyfiken på hur det ska gå för Signe, Iris och Elisabeth.

Jag fattade omedelbart tycke för de tre smarta kvinnorna som, egentligen högst ofrivilligt, kastats in som spjutspetsen i kampen för rikets säkerhet. Det är de som tillsammans med matematikprofessorerna ska hinna koda av tyskarnas meddelanden innan de invaderar Sverige, utför attentat i Frankrike eller något annat vidrigt krigsdåd.

Egentligen är jag innerligt trött på böcker som utspelar sig under andra världskriget, men det här är annorlunda, det känns nytt, fräscht och väldigt intressant.

Det är en bok för alla er som, liksom jag, älskade Dolda tillgångar och njöt av att se hur tre svarta kvinnor spelade en avgörande roll för att Armstrong över huvud taget kunde ta sina berömda kliv på månen. Eller ni som fascinerades av hur The Imitation Game – historien om Alan Turing och hans lilla grupp lyckades skapa maskinen som knäckte tyskarnas koder och fick ett slut på andra världskriget.

Båda filmerna/böckerna är förvisso baserade på böcker om sanna personer och historier och Rudbergs är ren fiktion, men det gör den inte på något sätt sämre. När läskänslan man har är att man skulle velat vara där, vara med i rummet, vara en del av det hela – när den känslan infinner sig medan man läser – ja då vet man att det är en bra bok.

Så snälla Denise, snabba på med del två – jag vill läsa mer!

Kanske var det så här Signe, Iris och Elisabeth kände sig när de satt i det stora rummet för att genomgå testet som satte dem i främsta ledet i Sveriges försvar.