Floden om natten – läskigt bra

Minns ni River Wild? Filmen där Meryl Streep tar med sig man, son och hund på en semestertur längs Salmon River, om man nu kan kalla forsränning för semester. Det går så klart snart åt skogen när Kevin Bacon och hans rånarkumpan blandar sig i leken.

Floden om natten av Erica Ferenick

Minns ni?

Filmen kom 1994 och jag kan inte påstå att forsränning lockat mig särskilt mycket sedan dess. Att läsa, eller som i mitt fall lyssna på, Erica Ferenicks bok Floden om natten gjorde mig inte precis mer sugen på att testa.

Här har vi fyra kvinnor som ett par gånger om året åker iväg tillsammans för att göra något kul ihop så den här helgen ska de testa forsränning. Alla är väl inte lika tända på idén, men de ger sig ändå iväg tillsammans. Långt ut i vildmarken beger de sig och de får snart sällskap av en ung, snygg guide som skapar vissa spänningar i gruppen. Den avkopplande helgen i naturen förvandlas snart till en mardrömslik kamp mot klockan. De förlorar flotten och måste ge sig in i skogen, vilket inte är särskilt lockande mitt i natten. Är de så ensamma som de tror eller vad döljer sig egentligen bland träden?

Ferenick bjuder på adrenalinfylld actionläsning med en hel del läskiga inslag. Men framförallt är det en intressant beskrivning av gruppdynamik och hur den förändras när vi ställs inför livsavgörande och svåra beslut. Hur väl känner vi egentligen varandra? Hur reagerar vi i svåra situationer? Vem är stark och vem bryter ihop?

Miljön i den här boken är fantastisk, vacker och skrämmande på en och samma gång. Karaktärerna är välmejslade och intressanta, de känns trovärdiga hela vägen – även genom det trauma de upplever tillsammans.

Jag tyckte om Floden om natten och hade svårt att sluta lyssna, men som sagt, forsränning får nog vara för min del även i fortsättningen.