En nypa salt

En nypa salt av
Maria Goodin

Ännu en pärla från Printz Publishing! Vid första anblicken är En nypa salt av Maria Goodin en enkel liten historia, men den kryper under skinnet på mig. Stannar kvar länge. Får mig att fundera. Vad är sanning? Vem bestämmer vad som är sant? Och är det så dåligt att frisera sanningen lite, om det förgyller verkligheten?

Meg växer upp med en mamma som inte riktigt är som andra mammor. Hon odlar spagetti i blomlådan och berättar fantastiska historier. Historier som beskriver och förklarar världen, men också historier från Megs uppväxt. Den ena tokigare än den andra.

”- Vad är det som håller molnen uppe? frågade jag dig en dag.
– Himlen förstås, svarade du.
Vi låg på rygg i parken, sida vid sida, och tittade på figurer i molnen. Jag minns att jag pekade på ett moln som såg ut som en kanin, fast du hävdade att det var en födelsedagstårta och att kaninens öron var ljus. Allt såg alltid ut som mat för dig.
– Men vad är det som håller upp himlen då? frågade jag. 
Du var tyst en stund. 
– Luft, som i en sufflé, sa du sedan. 
– En sufflé? 
– Ja, en sufflé. Sätt handen framför munnen och andas i den, så här. 
Du andades in i handflatan och jag gjorde likadant. 
– Känner du hur varm din andedräkt är? När alla människor i hela världen andas samtidigt, då blir det en massa varm luft. Och du vet ju hur varm luft får en sufflé att resa sig? 
Jag nickade högtidligt, låtsades att jag visste det. 
– All den varma luften från alla människor som andas gör att himlen höjer sig på samma sätt.”  
citat ur En nypa salt

Att växa upp med alla dessa historier har både fördelar och nackdelar. Meg har en fantastiskt lycklig barndom. Men när hon börjar skolan dröjer det inte länge innan hon inser att världen kanske inte är sådan som hennes mamma beskrivit den. Det blir ett smärtsamt uppvaknande för den lilla flickan som snart bestämmer sig för att leva ett helt annat liv. Utan tokiga historier. Hon söker sig till vetenskapen och tror bara på sådant hon kan bevisa. Mor och dotter glider allt längre ifrån varandra. Tills en dag då modern blir sjuk och Meg flyttar hem för att sköta henne. Långsamt hittar de tillbaka till varandra.

Alla dessa historier som Meg har så svårt att förlika sig med, har modern använt dem för att förklara en värld hon inte själv förstår sig på eller för att frisera saker hon vill glömma eller till och med har förträngt? Det är nu tankarna smyger sig på. Jag ler åt alla de galna och ljuvliga historierna som berättas och inser att det ofta är så man gör när barn undrar saker. Hittar på en rolig och söt liten förklaring. Frågan är hur länge det är ok? Om det någonsin är ok, vare sig det gäller barn eller vuxna. Det är en rik sagoskatt Meg växer upp med, men om barnet inte inser att det är sagor utan tror att de är verkligheten, gör man det inte en otjänst då?

En nypa salt är en ljuvlig historia berättad med bra driv och härliga karaktärer. Feelgood när den är som bäst! En utmärkt bokcirkelbok, här finns massor att prata om. Jag kommer definitivt att hålla utkik efter fler böcker av Maria Goodin.

Provläs det första kapitlet här.

Betyg: ****
Antal sidor: 286

Förlag: Printz Publishing

2 Replies to “En nypa salt”

Comments are closed.