Boktips från NewBooks

NewBooks Magazine

När nya numret av New Books Magazine dimper ner i brevlådan försjunker jag snabbt ner i långa intervjuer, korta intervjuer, smakprov på nya spännande böcker och inte minst boktipsen längst bak. Jag börjar alltid med dem när jag snabbt bläddrat igenom tidningen en gång. Jag läser, stryker över, stryker under, funderar och lägger till på önskelistan. Hade det var november hade tomten fått en låååång lista.

Så här blev önskelistan från senaste numret:

The Beauty of Murder av AK Benedict  –  Cambridgeprofessorn hittar en lik och larmar polisen. När de kommer fram är liket försvunnet. Nu får han kämpa för att rentvå sitt namn. Något som leder honom in på oanade vägar. En lysande debut om jag förstår rätt.

A French Affair av Katie Fforde  –  Den låter lika ljuvlig som omslaget är fint. Dessutom finns det fler av samma författare om det visar sig att man gillar henne.

No! I Don’t Need Reading Glasses! av Virginia Ironside  –  Får mig att tänka på filmen Marigold hotell som vi såg i höstas. Härligt obstinata människor som vägrar eller inte vet hur man åldras.

The supremes at Earl’s All-You-Can-Eat av Edward Kelsey Moore  –  Om man gillade Stekta gröna tomater, Niceville och Ya-Yaflickornas väg till fullkomlighet. Tre svarta kvinnors väg mot vuxenhet.

A French Affair

Arcadia Burns av Kai Meyer  –  En ung kvinna ärver plötsligt rollen som ’capo’ över Alcantaramaffian. Inte blir det lättare av att hennes pojkvän tillhör en rivaliserande familj.

Dancing to the Flute av Manisha Jolie Amin  –  Känns som om det varit mycket Indien ett tag nu, men den här låter helt underbar.

The Last Runaway av Tracy Chevalier  –  Jag älskade hennes Okända väsen. Den här gången är det ett Amerika på gränsen till inbördeskrig. Och det visar sig att inte bara de som färdas längs den underjordiska järnvägen är flyktingar/rymlingar.

When Captain Flint was still a good man av Nick Dybek  –  Associationen till Sjöfartsnytt som även filmats av Lasse Hallström känns självklar.

Island Wife; Living on the edge of the wild av Judy Fairbairns   –  19 år gammal blir Judy himlastormande förälskad och gifter sig med en man som tar henne med till en avlägsen skotsk ö där de får kämpa för att överleva. En fantastisk historia om en fru, mamma, sångerska, journalist och konstnär som driver gården, hotell, semesterstugor och en inspelningsstudio. Jag blir matt bara av att höra om det.

Queen’s Gambit av Elizabeth Fremantle  –  Den andra boken på kort tid som jag hört talas om som handlar om Henry VIII drottning Katherine. En ung fransk kvinna som måste anpassa sig till det främmande England.

The Kitchen House av Kathleen Grissom  –  Borta med vinden ställd på huvudet. Här arbetar den unga vita pigan sida vid sida med svarta slavar. Mina tankar går till Niceville, men det kan vara en tokig association.

Red Joan av Jennie Rooney  –  En spionroman inspirerad av den sanna historien om Melita Norwood som vid 87 års ålder avslöjades som spion. Den unga, försynta kvinnan som ingen lägger märke blir en utmärkt spion. Något hennes son har svårt att få ihop med hans bild av den kärleksfulla modern.

The prisoner of Heaven av Carlos Ruiz Zafón  –  Den här finns redan på svenska och jag VILL HA!

Secrecy av Rupert Thomson  –  I brytpunkten mellan renaissansen och upplysningen tvingas den unge vaxkonstnären Zummo fly för sitt liv. En kärlekshistoria och en mordhistoria i en tid av hemligheter men också avslöjanden.