En härlig liten julpralin

Om The Christmas Party varit skriven av Nora Roberts hade den varit en trilogi där systrarna Lorne hade varit huvudperson i var sin bok. Då hade en bok handlat om Willow och kampen för slottet, en om Pip och hennes hästar och en om Ottie och hennes kamp för att vara sig själv och bli älskad. Kanske hade hon till och med lyckats klämma ut en egen bok om mamman också.

Nu har Karen Swan istället valt att berätta historien om de irländska systrarna och hur olika de hantera sin fars bortgång och uppdelningen av arvet i en och samma bok. Det gör att vi bjuds på 14 timmars skön jullyssning, eller 480 sidor i pocketversionen.

Som med så mycken annan irländsk feelgood så innehåller den här boken alla rätta element; tre väldigt olika systrar, ett tragiskt dödsfall, ett arv som kanske inte riktigt fördelas rättvist och livsavgörande val för dem alla. Dessutom, så klart, en fantastiskt miljö, den här gången på ett gammalt slott och en liten pittoresk by.

Det gamla släktgodset står på ruinens brant och när enda utvägen verkar vara att sälja slottet – till något så förfärligt som en engelsman dessutom! – ställs systrarna och modern inför svåra val som hotar att splittra dem för alltid. Eller kan den stora julfesten rädda dem?

Det är egentligen inget unikt över The Christmas Party, men det är en härlig liten julpralin som tickar i precis alla boxar för en skön julfeelgood. Vad bättre betyg kan man egentligen ge en bok som ska sprida glädje och julstämning?