En av årets bästa böcker

Om ni bara ska läsa en enda bok i vinter så ska ni läsa Verkliga brott av Denise Mina. Den är nog en av de bästa böcker jag läst. Någonsin. Platsar lätt på topp 10 listan. 

Normalt sett tillhör inte Mina mina favoritförfattare. Jag har inte fallit lika pladask för henne som många andra, men det här… OMG så bra det är. Annorlunda. Nytt. Oväntat. Engagerande. Och fullständigt omöjligt att lägga ifrån sig. 

Rusa omedelbart till bokhandeln (gör det, de behöver din stöttning i dessa tider), klicka hem den på nätet (om bokhandeln ligger för långt borta), gå in på bibblan och låna genast eller sno den av grannen om du måste – gör vad du behöver för att lägga vantarna på ett ex och börja läsa!
 
När boken börjar sitter Anna och dricker morgonkaffe, lyssnar på en True crime podd och försöker vakna. Några sidor senare har hon slagit sönder köket i ilskan över att maken lämnar henne för bästa väninnan och tar barnen med sig. 

Dramatiskt, absolut, men det är inte det som är grejen. Nej nej. Snart ger hon oss ut på en fartfylld road trip tillsammans med en anorektisk före detta pojkbandsstjärna medan mordiska skurkar jagar dem genom Europa. Samtidigt som de nystar upp vad som egentligen hände när yacht Dana sjönk med och dränkte en man och hans två barn. Självmord eller mord? Det är frågan. 

Låter det överdrivet och otroligt? Kanske när man ställer upp det så där, men jag lovar, det känns inte så medan man läser. Det är ett sådant driv i handlingen och i berättandet. Karaktärerna är så komplexa att man från ena sidan till den andra inte är säker på vad som ska hända och vem som är skurk och vem som är hjälte. 

Så skickligt skrivet. Vilken upplevelse hon bjuder oss på, Mina.