Djuriska äventyr

En av sommarens vackraste böcker är utan tvekan Äventyrlig evolution av den norska biologen Hanna Nyborg Stöstad. Den fina framsidan med sin air av gammal skolplansh skapar en önskan om att äga boken, att ha den liggande framme på ett bord som tittgodis. Att den dessutom är väldigt rolig och intressant gör den till ett riktigt fynd. En pärla!

Jag har under några härliga sittningar lärt mig en massa spännande saker om pistolräkor som bedövar sin mat med ljudknallar på 210 decibel (en vanlig pistol låter bara med 150 decibel – hur coolt är det inte), fiskar som med sugkoppar klättrar uppför vattenfall, asksorgfåglarna i Amazonas vars ungar försöker efterlikna fjärilslarver, zombie- eller snarare marionettmyror, strandpaddor, lövsalsfåglar, späckhuggare… Listan är lång. På bara 208 sidor lyckas hon lära mig mer om djursbeteende och evolutionen än jag gjort de senaste 47 åren. Imponerande.

Vem kunde ana att evolution kunde vara så spännande? Det är ju onekligen fascinerande, men Hanna Nyborg Stöstad gör det dessutom roligt! Hon har ett sätt att skriva som får mig att le, samtidigt som jag insuper en massa fakta. Skickligt.

Äventyrlig evolution är uppbyggd i fyra avdelningar; Miljontals sätt att överleva på, Partnerval och familj, Samspel med andra samt När miljön förändras snabbt. Vardera avdelning består av några kapitel, inte många och inte långa – perfekta för att avnjutas lite då och då.