Det är kärlek i luften

På stadens uteserveringar har vårflirten inte riktigt kommit igång, det är väl det svala vädret som lagt lite sordin på stämningen kan jag tänka. Ute i naturen flörtar djuren däremot hej vilt och man får rodnande slå ner blicken inför den ogenerade kurtis så pågår i buskar och snår.

Även på internet surrar det av rykten. Vampyrer, monster och änglar är passé. Nu är det kärlek som gäller. Förlagen letar med ljus och lykta efter nästa stora kärleksroman. I DN kunde man häromsistens läsa en artikel om att romantiken kommer att ta över efter deckarna. DN glömde dock nämna att vi redan har två svenska författare i genren, dels Simona Ahrnstedts vars bok Överenskommelser renderade en hel del uppmärksamhet när den kom ut på Damm förlag men även Frida Skybäck som gett ut sin bok Charlotte Hassel som kommit ut på det lite mindre Frank förlag. Båda kommer med sin andra bok under sommaren och hösten.

Redan för två år sedan kunde man i NY Times läsa om romantikens, eller romance som genren heter på fackspråk, uppsving tack vare e-böckernas intåg på marknaden. Enligt artikeln finns det i första hand två orsaker till det. Dels, och jag måste hålla med här, brukar omslagen till romanceböckerna vara… hur ska jag säga… något man kanske inte vill skylta med på bussen eller tunnelbanan. De är i ärlighetens namn ganska gräsliga. Ett utmaning till alla omslagsdesigners. Att skapa ett omslag utan upphöjda bokstäver med metallickänsla, utan män med bar överkropp och kvinnor med svällande barmar. Det måste gå att göra smakfulla och snygga omslag.

Den andra orsaken till genrens uppsving menar artikeln är att många författare inom genren är väldigt produktiva och när man hittat en författare man gillar vill man gärna läsa deras tidigare böcker. Böcker som kan vara svåra att få tag på, men som e-bok går det utmärkt! Och det måste ju vara ett plus för förlagen och författarna om böckerna får ett förlängt liv.

One Reply to “Det är kärlek i luften”

  1. Kanske ligger problemet även i namnet "Romance". Det låter måhända inte tillräckligt sofistikerat eller lockande, eller så kopplas det samma med litteratur som saknar psykologiskt djup.

    Jag kallar hellre mina böcker för "historiska kärleksromaner".

    Ska verkligen bli spännande att se vad som händer framöver!

    Vänligen Frida

Comments are closed.