Den lilla bokhandeln i Paris – så många rätt på en och samma gång

Den lilla bokhandeln i Paris
av Nina George

En bokhandel ombord på en pråm i Paris – tre rätt av tre möjliga, vad skulle rimligtvis kunna gå fel här? Ingenting visar det sig i samma ögonblick som jag öppnar och börjar läsa den här ljuvliga boken. Det är 303 sidor ren njutning.

Monsieur Perdu kallar sig inte bokhandlare, han är din litterära apotekare, han vet precis vilken typ av bok han ska ordinera till varje kund som kliver in i hans flytande bokhandel på Seine. Den enda han inte lyckas bota med hjälp av böcker är sig själv och han lider av brustet hjärtat sedan den där dagen för så många år sedan när hans käresta lämnade honom.

Så en dag bestämmer han sig för att kasta loss, att resa söderut för att komma över sin förlust, med sig får han av misstag en ung geniförklarad författare som lider av skrivkramp inför den fruktade andra boken och snart även av en kärlekskrank italiensk kock. De reser längs Frankrikes floder, stöter på den ena karaktären efter den andra, betalar för sig med böcker och visdomar, och sakta, sakta närmar de sig sanningen och börjar hitta tillbaka till sig själva.

Det förvånar mig inte en sekund att Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George  har blivit en internationell storsäljare. Det är något visst med de här franska böckerna (även om just den här visar sig vara skriven av en tyska) som vaggar in en i kokong av välbehag, vackra miljöer, underbara karaktärer och, som i det här fallet, får en att tro på människorna och på böckernas och sagornas helande kraft. Underbart, jag njöt verkligen och försökte läsa långsamt, långsamt, helt enkelt för att jag inte ville att boken skulle ta slut.

Har du inte läst Den lilla bokhandeln i Paris ännu? Lyckos dig, jag är avundsjuk på dig som har den upplevelsen kvar. Jag önskar dig en trevlig resa!