Den blå hertiginnan

Den blå hertiginnan

Den blå hertiginnan är den tredje boken i Philippa Gregorys serie om rosornas krig i England. Det här är historien om den unga Jaquetta Saint-Pol som säkrade tronen för de vita rosorna av York. Mot sin vilja gifts hon bort med en betydligt äldre man. Trots drömmar om kärlek blir hon en bricka i ett spel, ett verktyg som ska hjälpa engelsmännen behålla sina landområden i Frankrike.

En svag kung och ett för tidigt dödsfall leder till att England så småningom förlorar sina franska besittningar. Något som inte uppskattas och en hätsk stämning sprider sig i landet. Inbördeskriget är nära och mitt i allt står Jaquetta. En ung kvinna som enligt legenden härstammar från vattengudinnan Melusina. En gudinna som skänkt henne synskhetens gåva. En gåva för vilken hon riskerar att bli bränd på bål om hon inte är försiktig.

Det är en spännande tid hon skriver om och jag förstår varför böckerna blivit populära. Själv tycker jag att historien blir lite hoppig att läsa. Kapitel på bara ett par sidor där varje kapitel berör ett eller ibland ett par år gör historien lite sketchartad. Förvisso är det bara de viktigaste händelserna som beskrivs och vi behöver dem för att kunna följa händelseförloppet, men jag kommer inte riktigt Z in på livet. Och hon är en makalös kvinna. En otidsenlig kvinna med kunskaper som är farliga för henne. Som skulle kunna få henne fälld för häxeri.

Det är också en kvinna som får stor betydelse för tronföljden. Hon rör sig i hovets innersta kretsar. Något som i sig ibland är förenat med livsfara. Men så som historien är upplagd blir de historiska skeendena viktigare är karaktären och det är lite synd. Jag vill lära känna henne bättre.

Betyg: ***-
Antal sidor: 500

Förlag: Damm

Extra:
Provläs ett kapitel här.