Arkeologisk action från 20-talets Egypten

Vad har en engelsk arkeolog, en amerikansk västerns-stjärna, en fransk matematiker och ett flygaräss med latinorötter gemensamt? Inte mycket kan tyckas vid första anblicken, men som medlemmar i the Lady Adventurers Club är de perfekta tillsammans. Trots sina olikheter bildar de en perfekt enhet. Inte alltid sams, inte alltid av samma åsikt, men alltid som en enad front. Vare sig de blir beskjutna på Kairos gator, jagar gravplundrare eller ställs öga mot öga med Egyptens mysterier.

Tänk Indiana Jones (vilken som helst av filmerna) eller tänk Mumien (med Rachel Weisz som Evelyn Carnahan). Då har du en aning om stämningen och miljön i The Lady Adventurers Club. Lägg till en touch av Lara Croft också så klarnar bilden ytterligare.

”Cause I’m a librarian!” – en av mina absoluta favoritscener.

Det bjuds på skattjakt i  20-talets Egypten, komplett med mumier, gravplundrare och skatter på vift. Det blir biljakt genom öknen och vredgade forntida gudar som strör förbannelser runt sig som vore de konfetti.

Har du bilden klar för dig?

Den här actionfyllda pärlan är perfekt att försjunka i när höstmörkret sänker sig, tekoppen står och ryker i skenet från levande ljus. Att vi alla släcker lampor för att spara el påverkar inte oss särskilt mycket, eller hur? Vi som älskar den här tiden på året, det mjuka skenet från stearinljusen och värmen de ger. Helt ljuvligt. Att samtidigt svepas med i ett alltigenom äkta äventyr gör kvällen i det närmaste perfekt.

Nej, det är inget litterärt mästerverk Karen Frost levererar, men det är inte heller det man är ute efter just nu. Här är det handling, handling, handling som gäller. Och några sköna karaktärer på det så klart.

Vi stiftar bekantskap med fyra diametralt olika damer i 20-talets USA som av en ren slump bildar The Lady Adventurers Club efter att ha blivit upprörda över att ständigt uteslutas från världen på grund av sitt kön. När så Anna efter oändligt många utgrävningstimmar i Egypten sensationellt nog hittar en helt orörd grav stiger spänningen. Vad ska de hitta? Är fynden större och mer sensationella än de i Tutankhamons grav? Det är olidligt spännade ända tills det är uppenbart att gravplundrare varit framme och att de har ett par dagars försprång.

Det är nu det blir filmiskt. Det är nu boken bjuder på knökfulla tåg och episka biljakter genom öknens sanddyner. En och annan kamel finns självklart också med – till damernas förskräckelse – man blir ju sjösjuk av åbäkena.

1920-tal, starka kvinnor, arkeologiska utgrävningar i Egypten, fantastiska skatter och den obligatoriska förbannelsen – det är mycket av allt här och jag gillar det. Det är lätt att tycka om den här boken. För tidsandan, för spänningen och för det faktum att samtliga huvudpersoner är kvinnor – utan att det känns krystat. Helt underbart!