Årets bästa bokcirkelbok är både smart och trovärdig

Smart intrig och trovärdigt skriven.

På andra sidan väggen av Shari Lapena

Det var kontentan när Bokkvartetten igår träffades för att diskutera På andra sidan väggen. Det är Shari Lapenas debutroman och kanske är det årets bästa bokcirkelbok, hittills i alla fall. Det är svårt att inte bli engagerad i och vilja diskutera den här historien.

Parallellerna till verkligheten är skrämmande, att ens barn kidnappas är så klart varje förälders värsta mardröm. Vi hade alla kommit att tänka på lilla Madeleine som försvann från sitt rum under semestern i Portugal för några år sedan. Samma sak händer i På andra sidan väggen. Den lilla bebisen kidnappas från hemmet medan föräldrarna är på besök hos grannarna vägg i vägg. Trots att de har babymonitorn med och går in och tittar till henne varje halvtimme så försvinner hon spårlöst. Skuldkänslorna hos föräldrarna måste vara fruktansvärda.

Men det är egentligen inte själva försvinnandet som är grejen med den här boken, det är spelet mellan karaktärerna och de avgörande rollerna som bifigurerna spelar. Grahams roll är faktiskt helt avgörande trots att han egentligen bara är med ett par sidor i början och polisen är i sig inte viktig, men hans arbete och sättet har tar sig an fallet är det. Det är så skickligt skrivet och alldeles särskilt när man känner sympatier för och vill att det ska gå bra för ”skurken”. Snyggt!

Och ja, vi gillar slutet!

Här kan du provläsa början på boken.

Bokkvartetten boktipsar:
Fällan
Fyra dagar i Kabul
På andra sidan förlåtelsen
Projekt Rosie
Coffin Road
Vit syrén
Manglade dukar och vikta servetter
Att raka en zebra
Monster
I morgon kommer jag att sakna dig