Engelsk spänning perfekt för höstmörkret

Frankie och Sophie var bästa vänner och gjorde allt tillsammans, ända fram till den där ödesdigra kvällen när Sophie försvann. Spårlöst. Allt som fanns kvar var en ensam sko på piren i Oldcliffe-on-Sea. Nästan tjugo år senare får Frankie ett telefonsamtal som lockar henne tillbaka till den gamla hemstaden, man har funnit kvarlevorna av en kvinna som kan vara Sophie. Tillsammans med Sophies bror försöker hon reda ut vad som egentligen hände den där kvällen, men någon verkar vilja göra allt för att skrämma iväg henne så fort hemligheter börjar stiga till ytan.

Ung kvinna saknad
av Claire Douglas

Ung kvinna saknad är Claire Douglas andra roman och blev snabbt en Sunday Times Bestseller. Alla som någon gång varit i en engelsk kuststad efter att turisterna åkt hem kommer genast att känna igen sig. Det finns något dystert över den lite ödsliga miljön, piren som skjuter ut i havet men som stängt för vintern. Samtidigt är det varsamt och kärleksfullt beskrivet, som av någon som vet precis hur det är och när en slags hatkärlek till sådana ställen.

I grund och botten är Ung kvinna saknad en bok om kärlek, vänskap och svek. En bok om svårigheten att växa upp, att göra val och den svidande smärtan av att bli ratad. Men det är också en bok om upprättelse, om vikten av att få veta vad som hänt för att gå vidare.

”Klaustrofobisk, vriden, läskig och mörk. Kommer hålla dig i ovisshet till sista sidan.”

säger den ena blurben på baksidan. Kanske inte, men det är spännande och bra och det finns en del skickligt skrivna, oväntade vändningar.

”Uppslukande bladvändare med en suverän twist.”

säger den andra och den håller jag däremot med om. Det är lättläst och sidorna rinner iväg medan man får följa Frankie och Daniels undersökningar för att få veta vad som hänt. Man känner med henne när anonyma hot börjar trilla in och är det någon som stalkar henne, eller inbillar hon sig bara? Det är inte ett särskilt smickrande porträtt som målas av Frankie, men det gör henne bara mer trovärdig. Få människor man möter är alltigenom rara, trevliga och goda. Vi har alla mer eller mindre trevliga egenskaper och vi gömmer på små hemligheter från vårt förflutna som vi helst vill glömma.

Ung kvinna saknad känns som en väldigt engelsk spänningsroman och passar utmärkt i höstmörkret, uppkrupen i soffhörnet med en stor kopp earl grey som sällskap.