Agatha Christie goes Morden i Midsomer

Andra ord känns egentligen överflödiga, de där sex säger allt.

I Carin Hjulströms nya bok Bara ett litet mord, den första i en planerad serie, har en tjugofemårig grabb på kant med livet (Anton) precis kommit i besittning av ett torp med tillhörande gammal plantskola. Som tur är har hans faster, den berömda dramatenskådespelerskan (Siri) precis blivit utan jobb och kommer för att hjälpa honom. Inte kunde de väl ana att den lilla idylliska miljön på Säbyholm skulle drabbas av ond bråd död, ränker och intrigmakeri? Här krävs hjälp av en rekorderlig polis (Olle).

Och ja, prästen, vi får inte glömma den obligatoriska byprästen som så ofta spelar en centralroll hos både Christie och i Midsommer. Här är han en skön karaktär, en älskvärd man som ibland ser lite för djupt i glaset och som säkert kommer få problem med sina chefer inom kort.

Det är inte direkt rasande tempo eller rafflande intriger Carin bjuder oss på, men det är småmysigt och alldeles perfekt läsning just nu när vårsolen börjar värma och coronan smyger runt husknuten.

Karaktärer och miljö är stöttepelarna i historier som den här och Säbyholm har fina potentialer med sin bymentalitet i kontrast till det flådiga slottet. Här kan författaren säkert ösa fram en hel del idéer på sina cykelturer i området, som förövrigt finns på riktigt. Vi har bara precis börjat lära känna karaktärerna och de är ännu lite sketchartade, men lätta att tycka om, och de kommer troligen få mer kött på benen allt eftersom.

När Bokkvartetten träffades för att diskutera boken var vi eniga om att det här behövdes som kontrast till allt annat just nu och att vi ser fram emot nästa bok i serien, kanske lagom till nästa sommars strandläsning.