Vintervålnader

Vintervålnader av Kate Mosse är en liten bok, bara 219 sidor, med stor text. En fin liten bok som är lättläst både grafiskt och innehållsmässigt. Kate har ett språk som skapar tydliga bilder och som engagerar.

Boken utspelar sig under åren strax efter första världskriget, Freddies storebror George försvann under kriget vilket Freddie haft svårt att acceptera. Något som till stor del beror på föräldrarnas totala ointresse för sin kvarvarande son. Efter år av mental kolaps ger han sig ut på en resa i Frankrike där han mitt i smällkalla vintern kör av vägen och förstör bilen. I väntan på bärgning tar han in på ett pensionat i en liten by. Det visar sig vara en stor fest i byn samma kväll och Freddie bjuds in. På festen möter han den vackra Fabrisse som genast slår an en sträng i hans sargade hjärta och de får omedelbar kontakt. Morgonen därpå vill han träffa henne igen men ingen i byn verkar veta vem hon är, och inte hade de sett honom heller på festen.

Det är en bok om sorg, men också om hopp och hur viktig det kan vara med en axel att luta sig mot ibland. Här handlar det om två människor som får kontakt med varandra över gränserna för det möjliga. En vacker, lättläst och på samma gång faktafylld bok.

Kate Mosses tidigare böcker väver även de skickligt samman nutid och dåtid och hennes historia om Frankrikes historia är stor och engagemanget känns genuint och äkta. Hon tecknar skickligt personporträtt som gör att jag har en tydlig bild av karaktärerna, med både goda och dåliga egenskaper.

Betyg: ****
Antal sidor: 219

Förlag: Norstedts