Vem är mördaren?

Feberflickan

Ja det kan man verkligen fråga sig.  Efter att ha läst ut Feberflickan är jag fortfarande inte helt säker på svaret. Eller jo, det är jag, fast… Allt är långt ifrån glasklart. Många frågor förblir obesvarade eller lämnade till min egen tolkning.

Feberflickan av Elisabeth Östnäs är inte en bok som alla andra. En mordgåta, men samtidigt så mycket mer än så. På bara 128 sidor har Östnäs snickrat ihop något unikt, och jag har lite svårt att bestämma vad jag egentligen tycker om det.

Ganska snart förstår vi att något förfärligt har hänt, men exakt vad är lite oklart. Efter ett tag står det klart att fadern i huset och en kvinna som enbart benämns som ”hon” ligger döda i sovrummet. Frågetecknen hopar sig. Vad är det som har hänt? Vem är mördaren?

Vi får följa Luna, bokens berättarjag, både IRL men även genom hennes tankar, hennes minnen. Och gränserna dem emellan är inte helt glasklara. Vad är egentligen sant och vad är fabricerade minnen?

Östnäs berättar sin historia på ett alldeles eget sätt och jag är som sagt inte helt klar över vad jag tycker om det. Det blir lätt lite rörigt, men tack vare att boken är så tunn så funkar det. Det finns ett driv i berättandet och med små medel och ett koncentrerat språk förs historien framåt i ett intensivt tempo. Att man dessutom hela tiden måste förkasta och revidera sina teorier är ett stort plus. Och twisten på slutet var skicklig. Den hade jag inte förväntat mig.

Jag valde med flit att läsa långsamt. Att inte läsa allt för många sidor åt gången utan istället låta historien sjunka in mellan varven vilket passade den här boken utmärkt. Det gav den en extra dimension.

Författarens fascination och research om det verkligen mordåtalet mot Lizzie Borden 1892 ledde så småningom fram till boken om Luna och hennes öde. Frågetecknen är lika många i boken som i verkligheten och det är upp till läsaren att avgöra vad som hänt.

Trots allt är jag glad att jag läste Feberflickan och rekommenderar den varmt, men bered dig på en annorlunda läsning.

Du kan läsa ett smakprov här.

Förlag: Columbi publishing