Efter attentatet – en riktig tankeställare

Efter attentatet

Hur väl känner man egentligen folk runt omkring sig? Familj, släkt och vänner? Antagligen inte lika väl som man tror. Frågans ställs på sin spets i Efter attentatet av Yasmina Khadra när huvudpersonen konfronteras med det faktum att hans fru visar sig vara självmordsbombare. Hur kunde det ske? Hur kunde han missa signalerna? Hur kunde han inte förstå?

Khadra är för mig en ny bekantskap och en av få arabiska författare jag läst. Sorgligt men sant. Den senaste veckan har de sex cdskivorna i hans bok Efter attentatet snurrat i bilstereon på väg till och från jobbet. Och den har ruckat om min värld. Har fått mig att fundera på hur väl man egentligen känner människorna runt sig och hur jag själv skulle reagera om jag hamnade i huvudpersonens situation.

Amine är en av Tel Avivs skickligaste kirurger. Det är inte lätt för en man med palestinska rötter att leva och verka i Israel, men Amine och hans fru har skapat sig en lycklig tillvaro. De har ett bra liv, bra jobb och de älskar varandra.

En dag exploderar en bomb och snart står det klart att det är Amines fru som är självmordsbombaren. Världen rasar. Han förstår inte. Hon som älskar barn och djur. Som är så stolt över till vackra hår att hon aldrig skulle dölja det under en slöja. Dessutom är ingen av dem särskilt religiösa. Hur kunde det hända? Hur kunde han missa signalerna? Dessutom måste han tackla omvärldens hat som nu även inkluderar honom.

Det är en riktig tankeställare som serveras. Första hälften av boken är lysande och omskakande. Möjligen skulle den bli ännu starkare om det stannade där. Andra hälften tappar lite i tempo. Tyvärr. Men Efter attentatet är en bra och viktig bok. Läs den!

Betyg: ****-

Förlag: Alfabeta

Yasmina Khadra


Yasmina Khadra är en pseudonym för den algeriske Mohammed Moulessehoul. Namnet är hans frus och betyder ordagrant grön jasmin. Som officer i den algeriska armen var det omöjligt för honom att skriva under eget namn utan att censureras. Sedan 2001 lever Kahdra och hans fru i exil i Frankrike och det var först då hans rätta identitet avslöjades.