Världens lyckligaste kvinna

Världens lyckligaste kvinna av Jessica Knoll

Det är stora ord, att kalla sig för världens lyckligaste kvinna, men det är just vad Ani FaNelli kämpat länge för att bli – och på ytan ser det så ut. Hon har ett glamouröst jobb på The Women’s Magazine i New York, klär sig dyrt och inte minst en snygg och framgångsrik fästman. Snart stundar bröllopet som ska bli kronan på verket. Äntligen har hon lagt tonårens förnedring bakom sig. Eller…

När hon på en middag stöter ihop med en gammal lärare dras alla minnen upp igen och när inspelningen av en tv-dokumentär om vad som egentligen hände på Bradley High School dras hon med. Är det kanske dags att göra upp med det förflutna? Att få upprättelse? Men vågar hon ta det steget? Vad kommer det att innebära för det liv hon lever idag?

Att förtränga saker är nog aldrig en bra idé och Jessica Knoll lotsar oss genom det som händer. Det är spännande, tänkvärt och många gånger överraskande och det dröjer ett tag innan man förstår vad det egentligen var som hände och vari traumat ligger. Här finns många skyldiga, bara till väldigt olika saker och det är inte nödvändigtvis det uppenbara som satt de djupaste spåren. Man blir ömsom irriterad på Ani och ömsom förbannad på tonårskillar i synnerhet och alldeles särskilt de med rika föräldrar.

Den här historien är inte bara skickligt skriven och väldigt spännande, den innehåller också en stor portion samhällskritik som jag hoppas går fram, särskilt till de amerikanska läsarna. Det är väldigt aktuella ämnen som berörs; alltifrån mobbing till vapenfrågan, våldtäkt och den ytliga ”måste vara lyckad” mentalitet som genomsyrar vår tid.

Tänkvärt samtidigt som det är spännande!