Vad är det för fel på dem?

Trogen intill döden av Jonas Moström

Ja det kan man verkligen undra. Vad är det för fel på brudarna, tjejerna, damerna i mina båda bokcirklar? Hur kan de tycka den senaste boken var så bra?

Skämt åsido så är det faktiskt när vi tycker olika som vi har de bästa diskussionerna. Det är också då man får de där aha-upplevelserna som är ett bokprats essens på något sätt. När man genom att prata, diskutera och ibland tjafsa om hur man uppfattat en text, de där orden som vi alla läst exakt samma men ändå uppfattat så olika.

Nu har både Bokmalen och Bokkvartetten träffats för att prata om Jonas Moströms senaste bok Trogen intill döden och det hjälpte mig onekligen att se boken med lite nya ögon. Jag ska erkänna att det är första gången på väldigt länge som jag inte läst ut en bokcirkelbok. Jag brukar försöka göra det även om jag inte tycker om den, men den här gången gick det inte. Inte för att boken egentligen var dålig, det blev bara ointressant på slutet. Jag brydde mig till slut inte om vem som var mördaren och vilket som var motivet och då rann det ut i sanden.

Det ska i ärlighetens namn sägas att jag var ensam om att uppfatta den så. De flesta tyckte den var riktigt bra även om några tyckte att karaktärsbeskrivningarna var lite ytliga och oengagerande, att det var svårt att få grepp om karaktärerna och bry sig om dem. Lite intressant att konstatera att alla som tyckte boken var bra hade läst de tre tidigare  böckerna också, kanske gjorde det upplevelsen bättre, att man följt karaktärerna ett tag. Den som var mest förtjust hade läst alla fyra i ett sträck nu och var helt inne i Moströms universum. Kanske hjälper det. Själv tycker jag det är lite trist med böcker som kräver att man läst de tidigare, jag vill hellre att boken ska vara så intressant att jag genast vill gå tillbaka och läsa dem.

Moström är själv läkare och det märks tydligt, han vet vad han pratar om och ämnet (sättet morden begås på) är viktigt. Möjligen tycker jag med facit i hand att det är synd att det inte framkommer lite tidigare, åtminstone som antydningar och uppslag hos brottsutredarna. Kanske hade det lyckats behålla mitt intresse. Jag vet inte.

Igår var tjejerna rörande eniga om att de definitivt kommer att läsa nästa bok i serien om det blir någon. Jag kommer inte att göra det men önskar dem en härlig stund i läsfåtöljen.