Upprorsänlgar

Upprorsänglar av Libba Bray är den andra delen i trilogin om Gemma Doyle och hennes vänner. Jag har inte läst del ett, Ögat över månskäran, men hade inga problem att hoppa rakt in i boken. Det är en viktoriansk historia om sextonåriga Gemma som så här i juletid har väldigt blandade känslor inför att lämna internatskolan för att åka och träffa familjen.

I den första delen har Gemma och hennes vänner fått förmågan att ta sig in i de magiska Rikena. Det är den plats där alla magiska varelser bor och som är en så väsentlig del i den engelska fairy-tale traditionen. Men något står inte rätt till i Rikena. Magin har släppts fri för vem som helst att använda och kaos råder. Det är nu upp till Gemma att återställa ordningen och åter binda magin. Till sin hjälp har hon det mystiska sällskapet Rikshana vars uppgift är att beskydda henne. Eller? En katt och råtta lek tar sin början och det visar sig snart vara omöjligt att lita på någon. Kan hon ens lita på sig själv och sina sinnen?

Det är den andra boken på kort tid som jag läser där delar av handlingen varit förlagt till Sommarriket/ Rikena och magin som strömmar därifrån. Två helt olika historier som båda har sina för och nackdelar. Den här är en ganska spännande och förlagd till en av mina favoritepoker, det viktorianska England. Ibland blir det lite mycket ”sextonåriga flickor på äventyr” över det hela, men det kan jag leva med. En spännande och lättläst historia är det och man behöver som sagt inte ha läst del ett för att hänga med.

Betyg: ****-

Förlag: Ponto pocket
Antal sidor: 518