Begärets nio växter

Begärets nio växter av Margot Berwin ber verkligen inte om ursäkt för sin existens. Det är full rulle från första början och Berwin har skippat alla säkerhetsnät i sin debutroman om den stressade storstadskvinnan Lila Nova som på de mest fantastiska vägar hamnar mitt i en vild växtjakt i Mexicos djungler. Inte en tum viker författaren från sin plan och det är modigt. Det håller inte riktigt, men modigt är det.

Efter att ha konstaterat att lägenheten är lika tom och livlös som hennes liv just nu går Lila ut på torget och köper en papegojblomma. Med sig hem får hon också ett häfte om exotiska blommor. Det är startskottet till historien om hur Lila via ett besök i en tvättomat som inte bara innehåller tvättmaskiner utan även en mängd exotiska och mytomspunna växter hamnar mitt i en vild jakt på inte bara begärets nio växter utan även en mystisk och eventuellt utdöd kärleksblomma.

Bitvis är det faktiskt ganska underhållande och myten om de nio växterna är en bra tanke. Men det blir lite mycket ibland när karaktärerna säger saker som att de bryr sig om varandra på ett ”cellulärt plan” och det småerotiska bildspråket får mig ibland att sucka. Och inte av lusta utan mer för det lätt blir småfånigt. Även bitarna med drogernas fantastiska inverkan på sexlivet känns lite småflummiga. Men visst, det finns absolut sämre sätt att fördriva några timmar i sommarsolen.

Betyg: **+
Antal sidor: 300

Förlag: Bra böcker

Fler som läst boken:
Dagens bok
Boktokig