Upphetsande erotik eller vulgär porr?

Över gränsen
av Carl-Michael Edenborg

Det är väl upp till varje läsare att bedöma, antar jag, men med boken Över gränsen har Carl-Michael Edenborg valt att ge sig på den svåraste genren man kan tänka sig. Erotiken. För hur lockande och upphetsande man än tycker att det är så är det få som högt skulle erkänna att de läser erotik.


Att göra som Edenborg och dessutom skriva under eget namn istället för att använda pseudonym måste vara ganska unikt. För att skriva erotik är till och med mindre rumsrent än att skriva skräck. Men Edenborg vågar. Kanske har det att göra med att han i sin gröna ungdom faktiskt började författarbanan med att skriva just erotiska berättelser till olika tidningar och har fortsatt sin bana som en ganska kontroversiell person som inte ber om ursäkt för sig. Men det är en herre med många strängar på sin lyra, i höstas blev hans roman Alkemistens dotter Augustprisnominerad.

Över gränsen innehåller tretton erotiska noveller. Och här är det sex som gäller. I olika smaker och konstellationer. Och alla handlar om vuxna människor som alla vill vara med och leka. Ingen tvingas till någonting. Befriande skönt är också att här inte är diverse hål som ska fyllas, utan rent och skärt upphetsande sex.

Och det funkar. Det är upphetsande. Och även om inte alla noveller faller mig i smaken så är det många som gör det. Och ingen av dem äcklar mig vilket också lätt kan ske. Det är en svår balansgång att skriva sex så att det blir just lockande och upphetsande istället för avtändande och äckligt.

Ibland faller Edenborg i metaforgropen. Liknelser blir lätt lite fåniga i sådana här sammanhang, men för det mesta funkar det. Möjligen stör jag mig lite extra på den lite fåniga omskrivningen ”kittlaren”.

Det börjar bra. Novellen om den manlige krokimodellen sätter tonen. Jag är inte lika förtjust i Bagaren och Fotbollslaget, men hej, man kan inte gilla allt.Andra som läst och tyckt till om boken:
Camilla Carnmo och även här


Titel: Över gränsen
Författare: Carl-Michael Edenborg
Förlag: Xstory

Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm, Adlibris, Storytel

2 Replies to “Upphetsande erotik eller vulgär porr?”

  1. Jag har läst en hel del erotik, men jag har fortfarande inte fattat grejen. Är det meningen att jag ska bli upphetsad? För det blir jag inte, inte av den jag har läst iaf. Men jag ska testa denna, jag har inte läst erotik skriven av en man.

Comments are closed.