Tyskt besök på Bokmässan

Temat på årets bokmässa är tyskt, Ett språk – Tre länder. Mina erfarenheter av det tyska språket är, milt sagt, små. Min allra första PRAO-plats var på den lokala turistbyrån. Jag var fjorton år och blev instruerad att svara ”Moment mal bitte” (om jag minns rätt) när det ringde någon som talade tyska. Och där slutar mina erfarenheter. Tyvärr. Jag fokuserade på franska och spanska i skolan vilket, tillsammans med den svenska anglofieringen, har gjort att mina kontakter med den tyskspråkiga litteraturen genom åren har varit minimala.

Inför mässan var min målsättning att läsa flera tyska böcker. Och som så många andra goda intentioner så rann även den här ut i sanden. Men nu ska jag försöka ta tag i det igen. Och jag börjar med att gå igenom Bokmässans lista över tyska författare som kommer att besöka mässan i höst.

Resultatet är beklämmande svagt och jag kan bara lova bot och bättring. Känner du till författarna? Kan jag få tips på vilka jag bör läsa och varför?

Allemann-Ghionda, Cristina
Bach, Tamara
Bareis, Alexander
Bellstorf, Arne
Budde, Nadia
Contius, Antje
Fioretos, Aris
Funke, Cornelia – har jag faktiskt läst en bok av.
Gomringer, Nora
Hagen, Nina  – min bild av henne är som punkdrottning, inte författare.
Hebel, Gudrun
Hoppe, Felicitas
Liedtke, Klaus-Jürgen
Lundberg, Lotta
Maidt-Zinke, Kristina
Martynova, Olga
Meyer, Clemens
Mora, Terézia
Müller, Herta – henne har jag hört om i Nobelsammanhang.
Perger, Werner
Posener, Alan
Pyroth, Elisabeth
Ruebenstrunk, Gerd
Scheuermann, Silke
Schirach, Ferdinand von
Schlögel, Karl
Steinfeld, Thomas
Strubel, Antje
Strunk, Heiko
Sänger, Jessica
Timm, Uwe – namnet känner jag igen, undrar om varifrån?
Weber, Markus
Wells, Benedict

2 Replies to “Tyskt besök på Bokmässan”

  1. Jag kommer att göra som du. Men det är ett problem att så mycket intressant pågår på en gång. Man skulle vilja klona sig, om så bara för en dag. Men, jag tänkte utmana mig själv lite också och faktiskt anamma en del nya bekantskaper från den tyska delen. Får se hur det går.

Comments are closed.