Fenomenet Nora Roberts

Nora Roberts är en författare som ofta förknippas med harlequin och kiosklitteratur av den typ som får många av oss att plocka fram skämskudden. Det vill säga, böcker man helst läser i ensamhet på sin kammare medan en svag rodnad färgar kinderna vackert rosa. Men hon är mycket mer än så. Detta fenomen till kvinna har sedan debuten 1981 klämt ur sig inte mindre än 195 romaner (obs! siffran är från februari 2011) och ett antal kortare texter, såväl under eget namn som under pseudonymen J D Rudd.

Här sätter ofta den svenska jantelagen in och syrliga kommentarer om bokindustri och att hon omöjligt kan ha skrivit alla böckerna själv osv är inte ovanliga. Jag väljer att tro gott om folk och att vara glad över den otroliga produktiviteten och önskar samtidigt lite avundsjukt att jag haft en bråkdel av hennes drivkraft.

Noras böcker kan lite grovt delas in i två kategorier; dels de romantiska trilogierna med starka, handlingskraftiga kvinnor med dåliga erfarenheter av män som till slut finner den stora kärleken; dels spänningsromanerna som är fristående och lite mer actionfyllda, men fortfarande med romantik som röd tråd genom historien. Om sanningen ska fram så är jag inte  hennes största fan, jag tror jag läst fyra fem av hennes böcker, men de har alltid varit ett säkert kort som julklapp till lilla syster.

I vinter kommer Nora ut med två nya titlar på Albert Bonnier förlag, Doft av rosor som är den andra delen i den romantiska trilogin om bröllopsagenturen I nöd och lust och Jagad av lögnen är en spänningsroman om den kvinnliga brandmannen Rowan som verkar vara en riktig adrenalinjunkie.

Jag har redan nämnt den imponerande produktionen som denna författare knappat fram på datorn. Och rynka inte på näsan vid nämnandet av hennes namn för 173 av dessa 195 romaner har legat på New York Times Bestsellerlista och 49 av dem gick direkt i på första plats. Totalt har hon sålt 400 miljoner böcker (per 1 jan 2009, idag är det många fler) i 34 länder.Imponerande!