Till skogs!

Långt om länge har jag läst ut Tana French bok Till skogs. En klassiskt engelsk mordhistoria där ett nyligen begånget mord på en tolvårig flicka väcker till liv minnen om andra mördade/ försvunna barn i samma skogsområde.

Jag säger klassiskt engelsk mordhistoria för det är så den känns. Som Morden i Midsommer, fast utan småmysigheten. Det är så engelskt att det ibland nästan blir parodiskt. De små samhällena, polisens sätt att arbeta, den manlig och kvinnliga kollegans balansgång mellan att vara just kollegor, vänner och kanske någonting mer, eller… Är det bara de andra på stationen som gissar fel? Hur som helst så är huvudpersonerna lika envisa som två terrierhundar. De borrar ner huvudena och ger sig inte, trots att allt verkar kört.

Det är en tjock bok som nog hade vunnit lite på att kortas ner en aning. Men på det hela taget är det en bra bok. Som sagt väldigt typisk för sin genre, även om jag måste ge den ett extra plus för slutet; inte lika sockersött tillrättalagt som annars är standard. Helt klart läsvärd, även om den inte gör något djupare bestående intryck.

Betyg: ***

Antal sidor: 487

Bokförlag: Albert Bonnier