Tigern – en förtrollande historia

Det ska erkännas redan från början, jag ville ha Tigern redan när jag såg omslaget. Den var så vacker! Och det tycker jag fortfarande att den är. Att det dessutom är en liten pärla som Kate Dicamillo skrivit gör ju inte saken sämre.

För den tolvårige Rob har livet inte så många ljuspunkter. Hans mamma är död och förhållandet till pappan ganska stelt. I skolan blir han mobbad och utslagen på benen bara kliar och kliar. Men så en dag stöter han på en bur i skogen och i den sitter en stor och vacker tiger. En tiger som kommer att förvandla Robs liv.

Det här är historien om Rob, tigern och den blixtrande Sixtine som skrattar åt mobbarna och slår tillbaka när någon ger sig på henne. Hon är allt det som Rob inte är och tillsammans beslutar de sig för att ge tigern friheten åter.

Det är i grunden en enkel historia, men enkelheten är skenbar, här finns ett djup och ett allvar som griper tag i mig som läsare. Mycket skickligt har Kate vävt en historia som förtjusar och förtrollar, som får en att skratta och gråta med Rob och Sixtine. Den är ljuvlig!

Betyg: ****
Antal sidor: 160

Förlag: Kabusa

Andra som läst och tyckt till om boken: 
DN – verkar lika tagen som jag
Ge mig boken – som är lite mer reserverad och har svårt för de religiösa undertonerna (dem missade jag helt)
Bokmamma – som inte vet riktigt vad hon ska tycka