The Three-nine Line – som en actionfilm

The Three-Nine Line
av David Freed

Under tjugo års tid slet kriget sönder Vietnam. Både amerikanerna och vietnameserna led stora förluster och de personliga tragedierna var många och såren är fortfarande öppna. Jag är för ung för att minnas kriget. Det jag vet är det jag hört, läst eller sett på film och det är naturligtvis bara en liten skärva av sanningen. Men ett förstår jag, det är att såren är svåra att läka. Det kan inte vara lätt att varken glömma eller förlåta.

I David Freeds bok The Three-nine Line gör man ett försök att hela, läka och förbättra relationerna mellan de båda länderna. Förvisso av kommersiella skäl, ett handelsavtal skall undertecknas, men ändå. Tre amerikanska krigsveteraner reser till Hanoi för att agera symboler på att man nu går vidare. Under kriget satt de alla tre i det beryktade Hoa Lo-fängelset, mer känt under sitt ironiska namn Hanoi Hilton, och nu ska de på bankett med sin gamle fångvaktare och torterare, den beryktade Mr Wonderful.

Upplägget med det grymma i mötet får mig att rysa. Hur kan man komma på tanken att utsätta en annan människa för något sådant? Men de tre veteranerna reser till Vietnam, de går på middagen och allt är frid och fröjd. Ända tills de ska åka hem. Mr Wonderful har hittats död och veteranerna sätts i husarrest, anklagade för mord och hela handelsavtalet ser ut att gå om intet. Amerikanerna måste göra något.

Det är nu vår hjälte rycker ut. I hemlighet anlitas den före detta stridspiloten Cordell Logan, han reser till Hanoi förklädd till psykiatriker med det skenbara uppdraget att försäkra sig om fångarnas mentala hälsa. I verkligheten ska han försöka lösa gåtan om vem som dödade Mr Wonderful. Och han har tiden emot sig.

Den mentala stressen för en krigsfånge är naturligtvis omöjlig att sätta sig in i. Hur det är att trettio år senare åter utsättas för det, på samma plats där den grymma tortyren nästan tog livet av en, är om möjlig ännu svårare att förstå. Männen hanterar situationen på väldigt olika sätt. Från ett näst intill övernaturligt lugn, till ilska, stress och fysiska utfall.

The Three-Nine Line är en klassisk amerikansk spänningsroman. Jag kan mycket väl föreställa mig den som film. Alla ingredienserna finns där, amerikanska krigshjältar, spänning, hat, hämnd och inte att förglömma, tidspressen.

Det är kanske inte den bästa bok jag läst/ lyssnat på den senaste tiden, men det är spännande och intressant. Min kunskap om Vietnam, Hanoi, kriget och hur de efterlevande har det är beklagligt liten, men David Freed ger mig lite mer insikt, lite mer förståelse. Inte bara ur amerikanskt perspektiv utan även hur kriget påverkat det vietnamesiska folket. Såren är ju på intet sätt mindre där.

En stor fördel med den här boken var inläsaren, Ray Porter, jag har hittills haft lite svårt att hitta amerikanske inläsare vars sätt att läsa jag gillar, men Porter tyckte jag om.