The postmistress

Engelska dagstidningen The Guardian har en riktigt bra bokavdelning som jag gärna läser. För ett tag sedan fanns en artikel om Sarah Blakes The postmistress som jag tyckte verkade intressant. Nu när jag läst den måste jag säga att artikeln inte gjorde boken rättvisa. Boken är riktigt bra.

Jag brukar inte tycka om böcker som utspelar sig under andra världskriget, de tenderar att vara likadana och handla om exakt samma saker. Det är inte så att jag försöker förringa de fruktansvärda saker som hände och jag hoppas vid gud att vi lärt oss något och att det aldrig kommer att upprepas, även om jag inser att det tyvärr inte är så sannolikt.

Boken skildrar tre amerikanska kvinnor vars liv sakta vävs samman. Vi möter Emma, den unga kvinnan som precis gift sig med den lokala doktorn. I det lilla amerikanska samhället finns även Iris, en äldre ogift kvinna som sköter postkontoret. Kom ihåg att detta var en tid utan datorer och att folk faktiskt skrev en himla massa brev för att kunna kommunicera med varandra. Sist men inte minst har vi Frankie, en ung radioreporter som rest över atlanten för att rapportera direkt från kriget. Hon befinner sig i London mitt under Blitzen när staden bombas sönder och samman av tyskarna. Under ett av anfallen möter hon Emmas man, den unge doktorn som begett sig till London, officiellt för att hjälpa till, men sanningen är nog snarare att han försöker fly från sina egna spöken. Frankie och doktorn blir vänner men hans plötsliga död tar Frankie hårt och hon bestämmer sig för att göra vad som helst för att leverera det brev man fann i hans ficka. Men vägen dit blir lång och krokig.

Det är som sagt en fantastiskt bra bok. Jag kunde inte sluta läsa. Ett tag tyckte jag titeln var lite missvisande och var osäker på om den var tänkt att syfta på Iris eller Frankie, men det redde ut sig. Det var i första hand Frankies upplevelser i Europa under krigets första tid som trollband mig, även om det var en intressant vinkel att få Iris och Emmas syn på kriget och deras och deras grannars inställning till hur lite det berörde dem. Kopplingen till idag och hur lite engagerad man egentligen är i de olika krig som pågår runt om i världen.

Ms Blake har ett mycket målande och vackert språk. Tyvärr finns Sarah Blake så vitt jag vet inte översatt till svenska ännu.

Betyg: ****+
Antal sidor: 318

Förlag: Penguin