Svårigheten med att ta över

Att komma som nummer två är sällan varken roligt eller enkelt. Och det gäller även böcker ha jag märkt. Att vara den bok i läshögen som kommer efter den där fantastiskt härliga läsupplevelsen är inte rättvist. För hur ska någon historia rimligtvis kunna leva upp till den föregåendes standard? Och just nu ligger Samurajens hustru av Lesley Downer pyrt till måste jag säga.

Som ni kanske läst här på bloggen så var The Night Circus något, i mitt tycke, utöver det vanliga. Så det var med ganska stor vånda jag valde efterträdaren. En ny historia med fantastisk inslag var inte ens att tänka på. Kanske skulle en deckare funka, eller en kärlekshistoria. Jag insåg att vad det en var så var den tvungen att vara lättsmält. Valet föll som sagt på Samurajens hustru och trots att jag bara läst tre kapitel ännu så inser jag att det kommer att bli svårt. Det verkar inte på något sätt vara en dålig bok, men jag kan inte låta bli att jämföra. Bildspråk, driv, handling…

Det känns inte riktigt rättvist men jag försöker skärpa mig. Ge den en ärlig chans. Så samla tankarna nu Jenny så beger vi oss åter till 1800-talets Japan och ser hur det går för Hana.