En liten smula underbar

Dawn French är inte bara en väldigt rolig kvinna med ett smittande leende, hon är bevisligen även en duktig manusförfattare med succéserierna Helt hysteriskt och Ett herrans liv på meritlistan. Men att hon även kunde skriva underhållande text i bokformt var en nyhet för mig.

Efter att ha läst färdigt En liten smula underbar kan jag bara gratulera Printz publishing för en lyckad utgivning. Det är härlig bok som flera gånger fick mig att fnissa åt det absurda i situationerna i detta nedslag i en ganska vanlig engelsk familj med tonåringar i huset.

På ett skickligt sätt ger Dawn (vilket vackert namn det är) röst åt den femtioåriga mamma som verkar befinna sig i en mindre livskris. Till den sjuttonåriga dottern som är på kant med sin mamma om i stort sett allting. Och till den sextonårige Peter som anser att han faktiskt är precis lika fantastisk som sin stora idol Oscar Wilde som han beundrar så till den grad att han fått övriga familjen att kalla honom för just Oscar.  Boken är skriven som en dagbok men där vi istället får ”höra” de tre personernas olika tankar. Genom sättet som de olika karaktärerna beskrivs på skapas tydliga bilder av deras personlighet och utseenden. Bilderna är klara och tydliga och jag ler igenkännande flera gånger, även om det naturligtvis är tillskruvat ibland.

I en del recensioner har röster höjts för att inledning var lite seg, men jag instämmer inte i det. Det var i de kapitlen som jag lärde känna Mo, Dora och Oscar. Den ende som egentligen lyser med sin frånvaro är pappan i familjen. Honom träffar vi inte förrän dottern behöver honom som bäst, men då rycker han ut desto mer beslutsamt och växer i mina ögon. Från att ha varit anonym och frånvarande blir han plötsligt familjens hjälte.

Det här är en lättläst bok med ett varmt hjärta och varma karaktärer som tilltalade mig mycket. Jag mådde bra av att läsa den och jag har absolut inget emot läsa mer av Ms French, men nästa gång tror jag att det får bli den engelska versionen. Jag är övertygad om att det dråpliga i tonåringarnas beskrivning av sina liv och känslor gör sig ännu bättre på orginalspråk.

Betyg: ****
Antal sidor: 389

Förlag: Printz publishing

Andra som läst boken:
Breakfast Book Club
Eli läser och skriver
Boktokig