Suburban paranoia när den är som bäst

Jag brukar alltid hävda att jag inte har några favoritförfattare, favoritartister eller favoritskådespelare. Jag fastnar för en låt här och en låt där, en bok här och en där, sällan eller aldrig för hela plattor eller per automatik alla böcker av en viss författare. Men ingen regel utan undantag. När Shari Lapena släpper nytt hänger jag på låset. Tack gode gud för streamingtjänster med ljudböcker och eböcker säger jag bara. Det tog inte många dagar efter att Lapenas nya bok Someone we know kommit ut på marknaden innan jag började lyssna på den. Och, tyvärr, inte heller särskilt många dagar innan den var slut. För Lapena är som en påse chips, helt omöjlig att lägga ifrån sig. Man vill hela tiden ha mer, kan bara inte sluta.

Bra betyg eller hur?

Med böcker som På andra sidan väggen och An Unwanted Guest fick hon mig fast. Vi hade skitbra bokprat i Bokkvartetten om På andra sidan väggen – årets bästa bokcirkelbok var betyget då – och hon fortsätter att hålla fanan högt. Someone we know är riktigt bra. Lapenas signum, suburban paranoia, skapar den där krypande läskiga känslan av att inte riktigt veta vad som pågår och att samtidigt inse att det kommer gå åt helvete, frågan är bara hur och för vem.

Som vanligt utspelar sig boken i ett helt vanligt villaområde bland helt vanliga människor. Av en slump får en mamma se ett sms som avslöjar att hennes 16 årige son brutit sig in hos grannarna. Inte för att stjäla, det står snart klart, utan för att hacka deras datorer. Bara för att han kan liksom. Ungar! Som om det inte var nog hittas en av grannkvinnorna mördad och någon i grannskapet är den skyldige. Frågan är bara vem.

Someone we know är en bok om moral, på flera plan. Det handlar om att känna ansvar, att vilja få sin son att förstå skillnaden på rätt och fel, att få honom att inse att han gjort fel, att ta ansvar, men utan att han hamnar bakom lås och bom. Men det handlar också om otrohet, svartsjuka, önskan att med alla medel försvara och bevara det man har, att hålla skenet uppe och som en sista utväg – mord.

Som vanligt bjuder Lapena oss på en riktigt bra historia men många vändningar och turer, man vet aldrig riktigt vad man kan eller ska förvänta sig – och jag älskar det! Så himla bra. Har du inte läst något av Shari Lapena ännu så kan jag bara gratulera dig, du har flera riktigt bra böcker att se fram emot.